Suomessa on kaadettu luvalla 275 sutta kymmenessä vuodessa – tämä vuosi on ollut hukille erityisen synkkä

Sudet tappoivat ja söivät Tapanin Rocky-koiran metsällä – näistä syistä sudet herättävät paljon tunteita 10:17
Kuhmolainen Tapani Piirainen kertoo videolla, miten hänen koiransa kuolema vaikutti häneen.

Susipolitiikkaa koskevassa keskustelussa väläytellään säännöllisesti mahdollisuutta susien kannanhoidolliseen metsästykseen.

Suomen riistakeskukselta saaduissa tilastoissa sudenkaatoluvan perusteella tehdyistä metsästetyistä susista paljastaa, että vuodesta 2013 tähän päivään asti luvalla on kaadettu yhteensä 275 sutta, niistä 169 poronhoitoalueella. Viime vuosina valtaosa susien kaatoluvista on myönnetty juuri poronhoitoalueelle.

Kaadettujen susien määrä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina, kun vuosina 2017–2020 susia on kaadettu vuosittain alle 20, oli metsästysvuonna 2021–2022 susia kaadettu 25 kappaletta ja nyt käynnissä olevana metsästysvuonna 48. 

Jos kuvaaja ei aukea, voi katsoa sen täältä.

Susien kaatolupia saa niin sanotuin vahinko- ja turvallisuusperustein. Vuosien 2015 ja 2016 Suomessa oli susien kannanhoidollisen metsästyksen kokeilu, ja metsästysvuonna 2015–2016 susisaalis olikin historiallisen suuri, yhteensä 54 yksilöä. Luku ei jää kuitenkaan kauas tämän vuoden heinäkuussa päättyvän metsästysvuoden toistaiseksi saadusta saaliista.

Kannanhoidollisella perusteella annettiin myös metsästysvuonna 2021–2022 yhteensä 18 poikkeuslupaa suden kaatoon, mutta hallinto-oikeudet määräsivät nämä kaikki päätökset täytäntöönpanokieltoon. Poikkeuslupia on määrätty oikeudessa ennenkin täytäntöönpanokieltoon. Silloin luvan käyttö ei ole mahdollista eikä niillä saa kaataa sutta.

Susikeskustelu käy kuumana – miksi susia tarvitsee kaataa enemmän kuin aiemmin? 0:59
Susikeskustelu käy kuumana – miksi susia tarvitsee kaataa enemmän kuin aiemmin?

Lue myös:

    Uusimmat