Löytökissoja pelastettu tänä talvena harvinaisen paljon – "Kissat eivät selviä näillä pakkasilla"

Tänä talvena on pelastettu harvinaisen paljon luonnon armoille jääneitä kissoja, kertoo Pakan Tilan löytöeläinkodissa työskentelevä Anu Turunen.

– Vuodenvaihteen jälkeen saapuneiden pakkasten myötä ulkona kylmissään värjötteleviä kissoja on löydetty todella paljon, hän sanoo.

Lammastalouteen pääasiallisesti keskittynyt Pakan tila vastaa Pielavesi-Keiteleen löytöeläimistä.

– Olemme vastanneet alueen löytöeläimistä nyt noin puolitoista vuotta. Olemme päättäneet, että vapaana liikkuville kissoille on tehtävä jotain, Turunen kertoo.

Turusen mukaan Suomessa on aiemmin oltu melko arkoja puuttumaan ulkona vapaana liikkuvien kissojen kohtaloon.

– Vaikka kylmiä talvia on ollut aiemminkin, tuntuu, että ihmiset ovat vihdoin heränneet siihen, että kissat eivät selviä vapaana näillä pakkasilla. Asiaan on alettu kiinnittämään ihailtavan paljon huomiota, hän toteaa.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Riesana villikissat

Pakkanen ei ole ainoa syy, miksi eksyneitä tai karanneita kissoja tahdotaan pelastaa luonnosta. Turunen kertoo, että kissan leikkauttamatta jättäminen voi johtaa luonnon varassa elävien kissojen kannan kasvuun.

– Kovilla pakkasilla luonnossa elävien kissojen pennut eivät selviä. Leudolla ilmalla ne saattavat kuitenkin pysyä hengissä, mikä johtaa helposti kissakannan hurjaan kasvuun. Kissat lisääntyvät vuodenkin aikana ihan holtittomasti jos populaatiota ei saada alusta asti rajoitettua, hän sanoo.

Turusen mukaan lemmikkikissan leikkauttaminen on tärkeää. Moni kuitenkin jättää sen tekemättä.

– Usein kissaa ei ehditä leikkauttaa tai ajatellaan, että ei niitä ole aiemminkaan leikkuutettu, hän kertoo.

Pakan tila etsii löytämilleen kissoille omistajia netissä ja pyrkii leikkauttamaan eläinkodista lähtevät kissat ennen luovutusta.

Tilalle päätyneet löytökissat ovat päätyneet uusiin koteihin hyvin.

– Yksikään terve kissa ei ole jäänyt ilman ottajaa, Turunen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat