Mainos

Löysä maksukuri ajaa yrityksiä nurin Suomessa

Laskujen maksuviivästykset piinaavat yhä enemmän suomalaisia yrityksiä varsinkin teollisuudessa.

Aiemmin laskut on suomalaisissa yrityksissä maksettu jopa viikossa, mutta talouden taantuman myötä maksukuri on löystynyt. Keskimäärin pienten ja keskisuurten yritysten asiakkaat maksavat laskunsa neljässä viikossa, eli 18–27 päivässä, mutta paikoin maksua voi joutua odottamaan yli 60 päivää tai jopa 90 päivää.

Maksuviivästykset aiheuttavat helposti talousahdingon kierteen ja ketjun päässä viimeisenä rahaansa odottavat kaikkein pienimmän yritykset.

Kun pienyrittäjä ei saa maksuja asiakkailtaan, hän alkaa toimia asiakkailleen ikään kuin pankkina ja luotottamaan heidän toimintaansa. – Se ei varmaan ole pienyrittäjän tarkoitus, apulaispääjohtaja Antti Peltomäki EU-komission yritys-ja teollisuusosastolta toteaa.

Pienyrittäjä voi joutua vaikeuksiin pitkän maksuajan takia.

– Jos maksuajat toimitusten osalta ovat kovin pitkät, ja maksuja joudutaan odottamaan 60 päivää, käytännön ongelmaksi saattaa muodostua esimerkiksi se, että toimitukseen sisältyvä arvonlisävero pitää tilittää eteenpäin ennen kuin on itse saanut maksun asiakkaalta. Samaan aikaan omat velvoitteet eivät odota, esimerkiksi työntekijöille pitää maksaa palkat ajallaan. Tästä syntyy maksuongelma, jos kassa ammottaa tyhjyyttään, vaikka suurikin maksusuoritus olisi tulossa, lainsäädäntöasioiden päällikkö Janne Makkula Suomen Yrittäjistä kertoi MTV Uutislivessä.

Maksuviiveistä konkursseja

Maksuviiveet aiheuttavat ainakin välillisesti tuhansia konkursseja Euroopassa. On arvioitu, että 90 prosentissa konkursseissa maksuviive on ollut vaikuttajana varattomuuteen.

Suomessa konkursseja on vuosittain noin 3000, mikä merkitsee noin 10 000 työpaikkaa.

Löysä maksukuri on Euroopassa 200 miljardin euron ongelma, jossa etenkin suuret yritykset ovat hitaita maksajia.

– Se on todella harmillista, että maksuviivästykset ovat muodostuneet taloudellisen kehityksen esteeksi, sanoo Peltomäki.

Käytännössä yrityksillä on laaja sopimisen vapaus myös maksuajoista. EU-ohjeet suosittelevat maksuajaksi 60 päivää ja Suomessa harkitaan pitäisikö lakiin kirjata tiukka 30 päivän maksuaika.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.