Löydä Lontoo Erkki Toivasen tapaan

45 vuotta Lontoossa asunut Erkki Toivanen nimeää puistot, museot, konserttisalit ja kulttuuriympäristöt kaupungin parhaiksi paikoiksi. Mies toteaa, että Lontoo on maailman ehdottomasti kosmopoliittisin suurkaupunki ja se on avoinna koko maailmalle.

– Kymmenessä vuodessa Lontooseen on saapunut 3,5 miljoonaa maahanmuuttajaa. Kaupungissa asuu 400 000 ranskalaista ja 250 000 venäläistä, Erkki Toivanen tietää.

Mies asuu kaupungissa kulttuurin ja ympäristön vuoksi. Lontoon pinta-alasta lähes puolet on puistoalueita, jotka ovat Toivaselle rakkaita ja miellyttäviä ajanviettopaikkoja. Kamarimusiikin ystävänä hän viihtyy erityisesti Wigmore Hallissa.

– Jos taiteilija esiintyy siellä, hän on lähestymässä uransa huippua. Se on pyhäkkö kamarimusiikin ystäville.

Myös 6 000 katsojaa vetävä Royal Albert Hall kuuluu Toivasen suosikkipaikkoihin. Maailman suurimman, yhdeksän viikkoa kestävän The Proms-musiikkijuhlan aikana kuullaan 84 konserttia.

– Sen vertaista ei ole missään muualla maailmassa, Toivanen kehuu.

Musiikin lisäksi myös teatteritaide ja museot saavat Toivaselta kiitoksia. Mies muistuttaa, etteivät Lontoon museot ole kuolleita vitriinejä – päinvastoin. Esimerkiksi Victoria and Albert -museon barokkinäyttely kiinnostaa Toivasta, sillä siellä voi harjoitella barokkitansseja.

Ostosreissulta elävä elefantti?

Aiemmin kalliiksi mielletystä Lontoosta on tullut punnan arvonlaskun myötä suomalaiselle yhä edullisempi matkakohde. Vaikka kaupungissa ei edelleenkään ole superhalpaa, tavaravalikoima on valtava.

– Ei taida olla mitään, mitä täältä ei saisi. Harrodsilta voi ostaa vaikka elävän elefantin.

Toivanen hehkuttaa etenkin kirja- ja levykauppojen valikoimaa. Myös kaupungin kirjastot ovat uskomattomia, kaupunkia voi tituleerata kirjastoharrastajien paratiisina. Kaupat voivat olla auki miten tahansa, ja monet pitävätkin oviaan avoinna 24 tuntia vuorokaudessa. Toivasen mukaan Lontoo ei koskaan nuku, vaikkakin sydänyön tunteina tietyissä kaupunginosissa on hiljaista.

– Yökerhoissa, diskoissa ja rockpaikoissa on tietenkin menoa.

Ei sittenkään fish & chips -annoksia

Jos arvostettujen ruokakriitikoiden puheita on uskominen, Lontoo on ohittamassa Pariisin ateriointipaikkana. Kaupungista saa jännittävämpää gourmetruokaa kuin Pariisista.

– On mahdollisuus syödä loistavasti, mikäli kukkaro kestää, Toivanen tietää.

Vastoin yleistä käsitystä fish & chips -annoksia saa nykyään Lontoossa etsiä. Toivasen mukaan kaupungissa on vain muutama fish & chips -paikka, joihin on hirveät jonot. Jos Lontoossa haluaa syödä hyvää ja rehellistä ruokaa edullisesti, Toivanen suosittelee erityisesti ruokaan keskittyneitä gastropubeja, joista saa muun muassa englantilaisittain suosittuja piiraita.

– Juomapuolellakin on varaa valita, sillä pubien kirjo on valtava.

Lue myös:

    Uusimmat