Lotta-Sofia Saahko omasi piirteitä, jotka hän koki kummallisiksi ja vaikeiksi – tietokirjallisuus antoi lohdullisen selityksen: "Meitä on useita"

Erikoishaastattelussa Lotta-Sofia Saahko 15:24
Erikoishaastattelussa Lotta-Sofia Saahko

Lotta-Sofia Saahko sai kirjaprojektin aikana selityksen vaikeiksi ja kummallisiksi kokemilleen piirteille.

Lotta ja pappa -Youtube-kanavan myötä tutuksi tulleelta kirjailija Lotta-Sofia Saahkolta ilmestyy keskiviikkona Matkalaukku-lapsuus -nimeä kantava kirja. Teoksessa kuullaan viiden kansainvälisen nuoren aikuisen sekä Saahkon itsensä kokemuksia globaalista lapsuudesta sen valo- ja varjopuolineen.

Saahko julkaisi viime vuonna Koti kulttuuurien välissä -kirjan, jossa hän kertoo omia kokemuksiaan siitä, millaista on muuttaa lapsena ulkomaille. Ajatus Matkalaukku-lapsuus -kirjaan syntyi Koti kulttuuurien välissä -kirjan innoittamana.

– Kun kirjoitin Koti kulttuurien välissä -kirjaani, tein paljon tausta- ja tutkimustyötä siitä, miten kansainvälinen lapsuus vaikuttaa nuoren ihmisen identiteettiin. Huomasin, että monet niistä piirteistäni, jotka olin aina kokenut kummallisina ja vaikeina, olivatkin yleisiä meille matkalaukkulapsille, Saahko kertoo Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa.

Matkalaukkulapsella tarkoitetaan Saahkon mukaan kansainvälistä lasta, joka on joutunut muuttamaan usein.

Saahko mainitsee kummallisiksi ja vaikeiksi kokeminaan piirteinä muun muassa sen, ettei hän halunnut muuttaa nuorena aikuisena pois kotoa ja että hänen oli vaikeaa löytää kavereita yliopistosta.

– Tietokirjallisuus ja tutkimukset, joita luin kirjoittaessani selittivät näitä piirteitä sillä, että jos olet joutunut aina hyvästelemään ja menettänyt kaikki ihmiset paitsi oman perheesi, niin ensinnäkään et halua menettää perhettäsi, ja saatat tehdä päätöksen, ettet hanki enää kavereita, koska menetät heidät muutenkin, hän sanoo.

Luettuaan aiheesta Saahko oppi, ettei hän ole kummallisiksi ja vaikeiksi kokemiensa piirteiden kanssa yksin. 

– Meitä on useita ja meitä yhdistävät nämä kokemukset, ajatukset ja tunteet. Sen takia halusin tietää aiheesta vielä lisää ja katsoa, kuinka laajoja kokemuksia on, hän valottaa.

Miksi edelleen omaa paikkaansa etsivä Saahko ei haluaisi asettua pappansa kotikaupunkiin Valkeakoskelle? Entä miten Saahko ohjeistaisi vanhempia, jotka haaveilevat muuttavansa lastensa kanssa ulkomaille? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat