Lotta Hintsa ja Elina Gustafsson sairaalaan Nepalissa: "Naru petti ja lensin 10 metriä alaspäin"

Mikä vetää vuorille? Vuoden 2013 Miss Suomi Lotta Hintsa kertoo ammatistaan vuorikiipeilijänä 16:22
Mikä vetää vuorille? Vuoden 2013 Miss Suomi Lotta Hintsa kertoo ammatistaan vuorikiipeilijänä

Eri seurueissa Nepalissa kiipeilemässä olleet Lotta Hintsa sekä Elina Gustafsson joutuivat samaan aikaan eri sairaaloihin Nepalin Katmandussa.

Vuorikiipeilijä Lotta Hintsa sekä entinen nyrkkeilijä Elina Gustafsson ovat kumpikin tällä hetkellä Nepalissa vuorikiipeilemässä eri seurueissa. He ovat myös kumpikin tällä hetkellä eri sairaaloissa Nepalin pääkaupunki Katmandussa. 

Gustafsson kertoi tiistaina 18. huhtikuuta Instagram-tilillään julkaisemassa päivityksessä joutuneensa kiipeilyonnettomuuteen. Hän oli kiipeilemässä Island Peak -vuorella, ja huiputus oli äitynyt todella haastavaksi. Gustafssonin mukaan vuoren pääseinämä oli hyvin kivinen, koska talvi on ollut poikkeuksellisen vähäluminen.

Island Peakin, joka tunnetaan myös nimellä Imja Tse, huippu on 6189 metrin korkeudessa. Se on suosittu kiipeilyvuori erityisesti aloittelevien kiipeilijöiden keskuudessa, josta usein aloitetaan ennen siirtymistä korkeammille vuorille, kuten maailman korkeimmalle Mount Everestille. 

Kiipeilyseurue pääsi huipulle, mutta alaspäin laskeutuessa sattui vaarallinen tilanne, jossa Gustafssonille olisi kertomansa mukaan voinut käydä huonosti.  

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Laskeuduin alaspäin, kun tuntui, että naru petti ja lensin 10 metriä alaspäin. Pysähdyin 5 metriä ennen jäärailoa. Siinä oli suojelusenkelit mukana, sillä olisi voinut käydä todella pahasti, Gustafsson kirjoittaa päivityksessään. 

– Nyt minulla on vaan rystyset paskana kun koitin pysäyttää vauhtia, kyljessä mustelma, häntäluu jollain tavalla rikki ja vähän sekavia puhuin kaatumisen jälkeen, taisin pään kolauttaa. Kaikesta huolimatta kävelin vielä 5 tuntia alas ja vasta teltassa pamahti hirveät kivut, mutta niistäkin ollaan jo voiton puolella. 

Tuolloin Gustafsson kertoi päivityksessään suuntaavansa helikopterilla Luklaan, josta puolestaan matka jatkui Katmanduun. 

Keskiviikkona 19. huhtikuuta Gustafsson päivitti olevansa Katmandussa sairaalassa. Gustafsson kertoo, että muun muassa hänen lantiotaan on tutkittu ja hänen selkänsä sekä häntäluunsa on kuvattu. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Tarvittiin kuitenkin lisäkuvia ja minulla oli yllättäviä kipuja, niin jättivät minut yöksi parhaaseen huoneeseen, missä olen melkein kolmeen viikkoon ollut, Gustafsson kertoo päivityksessään. 

Gustafsson on kertonut Instagramin Tarinat-osiossaan tavanneensa ortopedin torstaiaamuna, jonka kanssa oli käynyt läpi kuvia Gustafssonin selkärangasta sekä häntäluusta. Tapaamisen perusteella Gustafsson kertoo aikovansa vielä lähettää kuvat Suomeen omalle lääkärilleen. Hän julkaisi myös videon, jolla osoittaa liikkumisen olevan tällä hetkellä haastavaa.

– Koitan nyt järjestää itseni mahdollisimman nopeasti Suomeen, koska minulla on vasta lauantain ja sunnuntain välisenä yönä lento, hän kertoo. 

Lotta Hintsa on puolestaan eri sairaalassa Katmandussa. Myös hän on päivittänyt Instagramin Tarinat-osioon tietoja voinnistaan. Torstaina hän kertoi olleensa matkalla Dingbocheen päästäkseen helikopterilla pois vuorilta. Hintsa on ollut Nepalissa maaliskuun lopusta lähtien.

– Retki on ohi, Hintsa toteaa englanniksi ja surullisen oloisena videollaan. 

Iltalehden mukaan Hintsa kärsii viruksesta ja olisi joutunut lähtemään sairaalaan lääkärin määräyksestä. Hän vaikuttaa päivitystensä mukaan voivan hyvin ja on kertonut muun muassa nauttivansa sairaalan "oikeasta" kahvista. 

Hintsa ja Gustafsson ovat julkaisseet sosiaalisessa mediassa otoksia, joiden mukaan he ovat jakaneet keskenään kokemuksia kahdesta eri nepalilaisesta sairaalasta. He ovat muun muassa todenneet nauttineensa hyvistä sängyistä sekä oikeasta vessanpöntöstä, mitkä ovat luksusta pitkään teltassa vuorilla majailleille. 

MTV Uutiset ei tavoittanut Elina Gustafssonia tai Lotta Hintsaa kommentoimaan tapahtumia. 

Lue myös:

    Uusimmat