Elina Gustafsson palasi kotiin Nepalissa sattuneen vuorionnettomuuden jälkeen – sai ortopedilta diagnoosin: "Minulle olisi voinut tulla vakavia ja pysyviä hermovaurioita"

Elina Gustafsson ja Ansku Bergström käyttävät samaa hammasharjaa – näin he perustelevat päätöstään 0:40
Maria Veitola yökyläili Elina Gustafssonin ja Ansku Bergströmin luona, jolloin paljastui, että pariskunta käyttää samaa hammasharjaa.

Entiselle nyrkkeilijälle Elina Gustafssonille sattui onnettomuus Nepalin Island Peak -vuorella.

Entinen nyrkkeilijä ja somevaikuttaja Elina Gustafsson palasi Nepalin vuorikiipeilyreissultaan kotiin 21. huhtikuuta. Hän oli matkallaan kolme viikkoa ja kiipesi 6189 metriä korkean Island Peak -vuoren huipulle.

Vuoren huiputuksen jälkeen alaspäin tullessaan Gustafssonille sattui kuitenkin onnettomuus.

– Vuori oli harvinaisen huonossa kunnossa. Se on ennen ollut niin sanotusti aloittelijan vuori, mutta nyt se oli todella kivinen. En oikeastaan vieläkään tiedä, mitä siinä tapahtui. Yhtäkkiä luulin, että köysi petti. Menin vauhdilla kivi- ja jäärappusia alas kymmenisen metriä ja yritin pysäyttää vauhtia. Pysähdyin viisi metriä ennen jäärailoa. En ole yhtään tuntenut, että olisin lyönyt ensin takapuoleni. Tajusin, että tulin alas ja nyt sattuu lantioon. Sherpa-opas tuli sanomaan, että nousisin ylös, ja sitten jatkettiin vielä alas. Totesin, että kaikki on ihan hyvin, Gustafsson kertoi tapahtumista MTV Uutisille 22. huhtikuuta.

Kuvia voit selata nuolesta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Island Peak, joka tunnetaan myös nimellä Imja Tse, on suosittu kiipeilyvuori erityisesti aloittelevien kiipeilijöiden keskuudessa. Kiipeily aloitetaan usein kyseisestä vuoresta ennen siirtymistä korkeammille vuorille, kuten maailman korkeimmalle Mount Everestille.

Tapahtumien jälkeen porukka käveli takaisin base campiin ja seuraavana aamuna toiseen kylään. Sieltä he ottivat kopterikyydin.

– Silloin tilanteesta oli kaksi päivää ja kehoni shokkitila alkoi hälvetä ja alkoi tulla kipua aiempaa enemmän. Tajusin, että nyt pitää mennä sairaalaan. Tunsin, ettei ole kaikki hyvin.

Päästessään Katmanduun Gustafsson meni heti sairaalaan, joka oli aika kokemus. Tosin hän oli lähes kolme viikkoa ollut vuorilla, joten sairaalan huonekin tuntui viiden tähden hotellilta. Lopulta Gustafsson vietti sairaalassa kaksi päivää.

Elina Gustafsson jakoi tunnelmiaan Katmandun sairaalasta Instagramissa. Kuvia voit selata nuolesta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Muuten sairaala oli aika erilainen kuin Suomen päässä. Koin, ettei heillä ollut kykyä nähdä tilannetta, miten se oikeasti oli. Ajattelin, että täytyy päästä mahdollisimman nopeasti takaisin Suomeen, jotta saan oman lääkärini. Toki koko ajan konsultoin omaa lääkäriäni siinä sivussa. Katmandussa oltiin sitä mieltä, ettei minulla mitään ole.

Suomeen päästyään Gustafsson sai ortopedilta 21. huhtikuuta diagnoosin, jonka mukaan hänen ristiluunsa on täysin murtunut. Ristiluu sijaitsee lantion takaosassa. Ennen diagnoosia Gustafsson ajatteli, että hänen häntäluussaan on jotakin, kun se tuntui vinolta ja painoi hermoa.

– Siellä ei sitten ollut mitään. Olen ollut onnekas, kun tulin pitkän matkan alas. Ortopedin mukaan minulle olisi voinut tulla vakavia ja pysyviä hermovaurioita. Murtumalle ei muuten voi tehdä mitään, kun pari viikkoa lepoa ja sitten katsotaan, miltä paranemisprosessi alkaa näyttää.

Elina Gustafssonille määrättiin kaksi viikkoa lepoa. Kuvia voit selata nuolesta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Aktiivisena ihmisenä kahden viikon pakkolepo kuulostaa Gustafssonin korvaan ärsyttävältä.

– Mutta eihän sille mitään voi. Pystyn onneksi kävelemään, etten ole täysin toimintakyvytön. Kipuja on koko ajan, koska luu paranee ja luutuu. Kyllä se kaksi viikkoa tässä menee. Tekisi todella paljon mieli mennä ulos juoksemaan ja pyöräilemään, kun kevät tulee.

Kotiin oli ihana palata, sillä Gustafssonilla oli ollut todella kova ikävä puolisoaan Ansku Bergströmiä. Pariskunta ei ole ollut aiemmin näin kauaa erossa toisistaan.

– Hän tuli heti kanssani suoraan magneettiin, koska muuten näkeminen olisi pitkittynyt entisestään.

Kokemansa reissun perusteella Gustafssonia ei puraissut vuorikiipeilykärpänen, mutta hän pitää edelleen patikoimisesta.

– Ehkä tulen joitakin vuoria vielä valloittamaan, mutta en usko, että missään nimessä menen kauheasti yli kuuden tonnin. Enemmän vaellus- kuin kiipelytyyppisiä, hän summasi.

Lue myös:

    Uusimmat