Lopulta syyttömäksi todettu mies vaatii korvauksia istuttuaan yli 3 vuotta murhasta – Konginkankaalla teloitustyyliin ammutun huumevelallisen murha jäänyt ratkaisematta

Lähes 3,5 vuotta vankilassa murhasta istunut, sittemmin syytteistä vapautettu äänekoskelaismies vaatii niin sanottujen koppikorvaustensa korottamista yli miljoonaan euroon. Miehelle on jo maksettu korvausta yli puoli miljoonaa euroa aiheetta vankina pitämisestä.

Tapaus liittyy poikkeukselliseen henkirikostutkintaan, jossa yritettiin selvittää Äänekosken Konginkankaalla tapahtunutta ampumatapausta. Vuonna 1981 syntynyt mies löytyi ammuttuna syrjäisen metsäautotien varresta tammikuun lopussa vuonna 2013.

Miestä oli ammuttu kahdesti selkään teloituksenomaisesti. Rikoksen epäiltiin liittyvän uhrin tuhansien eurojen huumevelkoihin, ja siihen epäiltiin kytkeytyvän järjestäytynyttä rikollisuutta.

Tunnustusta ei saanut käyttää oikeudessa

Tapauksessa erityistä oli se, että ammuttuun mieheen kohdistui tiettävästi vakavia uhkia usean henkilön suunnasta ja häntä vastaan tiedettiin suunnitellun väkivaltaa. Todisteetkin ihmisiä vastaan jäivät pirstaleisiksi.

Lopulta nyt korvauksia vaativa mies tuomittiin vuoden 2014 helmikuussa kyseisestä teosta elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Tapaus eteni kuitenkin korkeimpaan oikeuteen asti, joka kumosi aiemmat tuomiot ja palautti asian äänestyspäätöksellä takaisin käräjäoikeuteen.

Korkein oikeus kumosi tuomiot, koska se katsoi tuomioistuinten käyttäneen lain vastaisesti miehen kuulustelujen ulkopuolella tehdyssä, niin sanotussa sellipuhuttelussa, saatuja tietoja ja puhutuksen tehneen keskusrikospoliisin tutkijan lausuntoa puhutuksen sisällöstä.

Puhutuksessa miehen kerrottiin tunnustaneen henkirikoksen, vaikka hän oli kiistänyt teon niin esitutkinnassa kuin oikeudenkäynneissä.

Korkeimman oikeuden mukaan miehellä olisi ollut tilanteessa oikeus avustajaan, ja näin epävirallisessa kuulustelussa käytettyjä tietoja käyttämällä oli loukattu miehen oikeutta oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin. Oikeus päätti, että tätä puhuttelua ja sen sisältöä ei saanut hyödyntää oikeudessa.

1268 päivän vapaudenmenetys

Syytteitä käsiteltiin uudelleen käräjä- ja hovioikeudessa, jossa muun muassa punnittiin toisen henkilön väitettä siitä, että syytetty olisi tunnustanut hänelle surmanneensa uhrin. Uudella tuomioistuinkierroksella syytteet kaatuivat näytön puutteeseen, ja mies sai lopulta hovioikeudesta vapauttavan tuomion joulukuussa 2017.

Mies oli pidätettynä, vangittuna ja rangaistusta suorittavana yhteensä 1268 päivän ajan. Korvauksia mies sai tästä aiheettomasta vangittuna olosta yhteensä 520 000 euroa eli 410 euroa päivältä.

Nyt mies vaatii päiväkohtaisen korvauksen nostoa 800 euroon vedoten Anneli Auerin aikanaan saamiin korvauksiin. Tämä tarkoittaisi yhteensä 1 014 400 euron korvausta. Hän vetoaa muun muassa siihen, että vankeuden seurauksena miehen pitkä parisuhde päättyi ja hän menetti asuntonsa.

Valtiokonttoria edustaa oikeudessa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kiistää miehen vaatimukset. Asian pääkäsittely oikeudessa on elokuun lopussa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja