Mainos

Murhatuomio Konginkankaan ampumisesta nurin uudessa käräjäkäsittelyssä

Murhatuomio Äänekosken Konginkankaan ampumisesta kaatui uudessa käräjäkäsittelyssä. Lähietäisyydeltä ammuttu uhri löytyi metsätien kupeesta kuolleena vuonna 2013.

Korkein oikeus kumosi joulukuussa murhasta langetetun elinkautisen tuomion, ja asia on käsitelty nyt uudestaan Keski-Suomen käräjillä.

Käräjäoikeuden mukaan syytetyn syyllisyydestä jäi epäily. Miehellä oli huumausainerikoksiin liittyvä motiivi surmata uhri, mutta esimerkiksi syytetyn olinpaikkaa tekohetkellä ei saatu selville.

Syytteen mukaan uhri olisi uhannut kolmatta miestä 6 500 euron velkojen vuoksi, minkä takia ampumisesta syytetty mies olisi vienyt uhrin metsään huumeiden valekätkölle ja ampunut tämän.

Televalvonnan ja oikeudessa kuultujen kertomusten perusteella oikeus piti selvänä, että nyt oikeuden vapauttama mies oli ollut aktiivinen suunnitelmassa, jonka tarkoituksena oli tehdä jonkinlaista väkivaltaa uhrille.

Oikeus piti kuitenkin mahdollisena, että murhan todellista tekijää ei ole lainkaan kuultu käräjillä.

– Vastaajan esittämä vaihtoehtoinen tapahtumainkulku on mahdollinen, oikeus toteaa ratkaisussa.

Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi Kai Mika Juhani Hämäläisen, 46, syytteet murhasta, ampuma-aserikoksesta ja laittomasta uhkauksesta.

Keskeinen näyttö toiselta syytetyltä

Oikeus piti ongelmallisena muun muassa sitä, että keskeinen näyttö perustui toisen syytetyn kertomukseen.

Toinen mies kertoi oikeudessa, että Hämäläinen olisi tunnustanut ampuneensa uhria kaksi kertaa selkään. Sama mies sanoi, että Hämäläinen olisi saanut häneltä tekoon soveltuvan aseen.

Oikeuden mukaan myös muilla henkilöillä kuin Hämäläisellä on ollut motiivi uhrin ampumiseen.

– Syytteessä kuvattu tapahtumainkulku perustuu keskeisesti sellaiseen henkilötodisteluun, jonka luotettavuus voidaan perustellusti kyseenalaistaa, oikeus totesi ratkaisussa.

STT ei ole tavoittanut syyttäjää kommentoimaan, onko hän aikeissa valittaa tuomiosta. Puolustus aikoo päättää korvausten hakemisesta, kun tuomio jää lainvoimaiseksi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.