Mainos

Murhatuomiosta vapautetun miehen asianajaja MTV:lle: "Kärsimyskorvauksia voisi hakea noin 180 000 euroa"

Murhatuomiosta vapautettu 46-vuotias äänekoskelaismies saattaa saada jättikorvaukset, mikäli tuomio jää lainvoimaiseksi.

Mies oli tuomittu Äänekosken Konginkankaan ampumisesta elinkautiseen vankeuteen, mutta murhatuomio kaatui uudessa käräjäkäsittelyssä.

Mies ehti istua vankilassa elokuusta 2013 asti. Nyt vapautetun miehen asianajaja Tero Lakka kommentoi Keski-Suomen käräjäoikeuden vapauttavaa päätöstä MTV:lle.

– Päämieheni kanssa en ole ehtinyt asiasta vielä keskustella, mutta tässä toteutui oikeudenmukainen oikeudenkäynti. Syytetyn oikeusturva on otettu oikealla tavalla huomioon.

– Korkein oikeus on kieltänyt hyödyntämästä esitutkintalain vastaisesti suoritettua puhuttelua. Lisäksi puhuttelu oli tässä tehty ilman avustajaa ja vielä tilanteessa, jossa päämiehen terveydentila oli huono, Lakka sanoo.

Sellipuhuttelu vaikutti murhatuomioon

Korkein oikeus oli palauttanut miehen murhasta saaman syytteen takaisin alioikeuteen.

Alioikeuksien aiemmat langettavat tuomiot murhasta perustuivat osin keskusrikospoliisin rikosylikonstaapelin todistukseen. Rikosylikonstaapeli oli kertonut epäillyn tunnustaneen hänelle tekonsa epävirallisessa, niin sanotussa sellipuhuttelussa Vantaan poliisivankilassa.

Kaikissa esitutkintakuulusteluissa ja oikeusasteissa mies oli kuitenkin kiistänyt osallisuutensa tekoon. Mies oli valittanut murhatuomiosta KKO:hon. 

KKO katsoi ratkaisussaan joulukuussa, että puhuttelun käyttö todistelussa rikkoi vastaajan itsekriminointisuojaa, sillä KKO:n mukaan tuomioon vaikuttanut puhuttaminen tapahtui esitutkintalain vastaisesti varsinaisten kuulustelutilaisuuksien ulkopuolella.

Jättikorvaukset harkittaviksi

Asianajaja Lakka sanoo jo laskeneensa, millaisia kärsimyskorvauksia vapautettu mies mahdollisesti hakee, jos Keski-Suomen käräjäoikeuden ratkaisu jää lainvoimaiseksi.

– Jos kärsimyskorvaus on 140 euroa per päivä, se tekee vankeusajalta yhteensä noin 180 000 euroa, Lakka toteaa.

KRP:n rikosylikomisario Tero Haapala sanoo, että poliisissa tiedostetaan, että kuulusteluprosessin muotoseikat ovat entistä tiukempia ja niitä myös pyritään noudattamaan. 

– Toisaalta toisella puolella puntarissa on se, että jos aikuinen ihminen haluaa meille kertoa jotakin, voidaanko tilannetta ja tilaisuutta aina siirtää siihen hetkeen, kun paikalla on esimerkiksi avustaja, Haapala sanoo.

Äänekosken Konginkankaan henkirikos on jälleen avoin.

Uhri oli 31-vuotias äänekoskelaismies, jota ammuttiin lähietäisyydeltä teloituksenomaisesti kahdesti selkään syrjäisen metsäautotien varrella. Murha liittyi epäilyjen mukaan huumevelkoihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.