Venäjä rajoittaa laivojen ja ilma-alusten liikkumista Krimin lähellä sijaitsevalla Kertšinsalmella – MTV seurasi sotaa

Lennokki osunut liikerakennukseen Moskovassa - katso video tapahtumapaikalta 2:08
Lennokki osunut liikerakennukseen Moskovassa varhain tiistaina

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 2. elokuuta 2023.

  • Zelenskyi toivoo rauhanneuvotteluita ensi syksyksi
  • Ukrainan infrastruktuuriministeri: Venäjän isku turmeli lähes 40 000 tonnia viljaa
  • Krimin sotilastukikohdassa räjähti keskiviikkona ammusvarasto
  • Venäjä on irtautunut Mustanmeren viljasopimuksesta
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämä seuranta-artikkeli on päättynyt. Torstain seurannan löydät täältä

23.44: Raportti: Venäläiset kiduttivat ukrainalaisia raa'asti Hersonin miehityksen aikana

Mobile Justive Teamin julkaiseman raportin mukaan ukrainalaisiin on kohdistunut kidutuksia, joita venäläiset ovat tehneet Ukrainan Hersonissa sijainneissa pidätyskeskuksissa vuonna 2022, kun alue oli venäläisten miehittämä.

Raportti kertoo, että uhrit kokivat seksuaalista kidutusta. Asiantuntijat väittävät, että venäläiset käyttivät kidutuskeinoinaan esimerkiksi raakoja pahoinpitelyjä ja raiskausuhkauksia.

Kreml on kiistänyt syytteet.

Lue lisää täältä.

23.04: Venäjä rajoittaa laivojen ja ilma-alusten liikkumista Krimin lähellä sijaitsevalla Kertšinsalmella

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti keskiviikkona, että laivojen ja ilma-alusten liikkumista on rajoitettu Kertšinsalmella. Asiasta kertoo venäläinen uutistoimisto TASS uutistoimisto Reutersin mukaan.

Venäjä ei ole ilmoittanut syytä liikkumisen rajoittamiselle.

Kertšinsalmi yhdistää Mustanmeren ja Asovanmeren. Salmi sijaitsee Krimin itäpuolella.

(Reuters)

19.48: Zelenskyi toivoo rauhanneuvotteluita ensi syksyksi

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi toivoo rauhanneuvotteluita ensi syksyksi.

Presidentti luottaa siihen, että Saudi-Arabiassa tällä viikolla järjestettävässä konferensissa saataisiin pohjustettua tietä varsinaisiin rauhanneuvotteluihin Venäjän ja Ukrainan välillä. Saudi-Arabian neuvotteluihin on osallistumassa noin 40 maata.

Ukraina on aiemmin väittänyt, että se on valmis päättämään sodan vasta, kun Venäjä on poistunut kaikilta miehittämiltään Ukrainan alueilta, mukaan lukien Krimin niemimaalta.

Kreml puolestaan on pysynyt kannassaan, että niin sanottu erikoisoperaatio Ukrainassa jatkuu, kunnes Venäjä saavuttaa tavoitteensa.

Ukrainan lähes kaksi kuukautta käynnissä ollut vastahyökkäys ei ole edennyt odotetusti.

18.13: Brasilian presidentti: "Putin ja Zelenskyi eivät ole valmiita neuvottelemaan rauhasta"

Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva kertoi maansa työskentelevän Ukrainan rauhan puolesta, mutta Venäjän ja Ukrainan johtajat eivät ole valmiita rauhanneuvotteluihin.

– Putin ja Zelensky eivät kumpikaan ole valmiita rauhaan, Lula totesi ulkomaisten kirjeenvaihtajien uutiskonferenssissa. Lula lisäsi, että muiden neutraalien maiden kanssa haetut rauhanehdotukset ovat valmiina neuvoteltavaksi, sitten kun Venäjä ja Ukraina ovat valmiita neuvottelemaan.

(Reuters)

17.03: Ukrainan infrastruktuuriministeri: Venäjän isku turmeli lähes 40 000 tonnia viljaa

Ukrainan infrastruktuuriministeri Oleksandr Kurbakov väittää Twitter-tilillään, että lähes 40 000 tonnia viljaa turmeltui tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Tonavan varrella olevaan satamaan kohistuneessa Venäjän tekemässä iskussa.

Hänen mukaansa Venäjä iski infrastruktuuriin iranilaisilla droneilla. Viljan oli tarkoitus lähteä Afrikkaan, Kiinaan ja Israeliin.

16.06: Venäjän merivoimat aloitti Itämerellä sotaharjoitukset, joihin osallistuu noin 6 000 sotilasta

Venäjän puolustusministeriön lausunnon mukaan tarkoituksena on suorittaa yli 200 taisteluharjoitusta.

Venäjä kertoo aloittaneensa merivoimiensa sotaharjoitukset Itämerellä. Ocean Shield 2023 -harjoituksiin osallistuu noin 6 000 merivoimien sotilasta, Venäjän puolustusministeriö sanoo lausunnossaan.

Ministeriön mukaan sotaharjoituksiin osallistuu myös 30 sotalaivaa ja 20 tukialusta.

Harjoitusten aikana laivasto harjoittelee meriväylien suojaamista, joukkojen ja sotilaslastin kuljettamista sekä rannikon puolustamista, lausunnossa sanotaan.

Lausunnon mukaan tarkoitus on suorittaa yli 200 taisteluharjoitusta, mukaan lukien harjoituksia, joissa käytetään aseita.

Venäjän merivoimat harjoitteli Itämerellä myös kesäkuun alussa. Tuolloin Itämerellä järjestettiin samaan aikaan sotilasliitto Naton harjoitukset.

(STT)

15.04: Venäjä väittää: Ukrainalainen lennokki yritti iskeä sotalaivaan Mustallamerellä

Venäläinen uutistoimisto RIA uutisoi, että Venäjän puolustusministeriön mukaan ukrainalainen lennokki yritti varhain keskiviikkoaamuna iskeä venäläiseen sotalaivaan Mustallamerellä. Ilmoituksen mukaan laiva oli saattamassa siviilialusta.

– Sotalaiva tuhosi lennokin, Reuters kertoo ministeriön väittäneen.

(Reuters)

14.04: Erdogan kehottaa Putinia olemaan ryhtymättä toimiin, jotka lisäisivät jännitteitä

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kehottaa Venäjän presidentti Vladimir Putinia olemaan ryhtymättä toimiin, jotka lisäisivät jännitteitä.

Turkin presidentin toimisto kertoi, että Erdogan puhui Putinin kanssa puhelimessa. Erdogan korosti presidentin toimiston mukaan puhelussa Mustanmeren viljasopimuksen merkitystä.

Ukraina sanoi tänään, että viljan vientiin käytetty satama vaurioitui pahasti Venäjän lennokki-iskussa.

Turkin ja YK:n välittämä sopimus salli Ukrainan viedä viljaa Mustanmeren satamien kautta. Venäjä vetäytyi sopimuksesta viime kuussa.

(STT)

12.47: Putin ja Erdogan puivat viljasopimusta – Kremlin mukaan Venäjän oman maatalousviennin täytyy myös toteutua

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ovat keskustelleet puhelimessa. 

Aiheena oli muun muassa Mustanmeren viljasopimus, josta Venäjä irtisanoutui hiljattain. Kremlin mukaan Venäjä on valmis palaamaan sopimukseen, jos sopimuksen Venäjää koskevat osat laitetaan myös täytäntöön. 

Venäjä oli tyytymätön sopimukseen omalta osaltaan. Venäjä kokee, ettei sopimuksen osa, jonka tarkoituksena oli varmistaa myös Venäjän oma lannoite- ja viljavienti, toteutunut käytännössä. Länsimaiden pakotteet vaikeuttavat merkittävästi Venäjän vientiä. 

Aiemmin Venäjä vaati muun muassa sen maatalouspankin palauttamista kansainväliseen SWIFT-maksujärjestelmään, jonka ulkopuolelle Venäjä suljettiin maan hyökättyä Ukrainaan.

Yhdysvaltain edustaja YK:ssa sanoi tiistaina, että ilmassa on merkkejä, joiden perusteella Venäjä saattaisi olla kiinnostunut aloittamaan jälleen keskustelut sopimuksesta. (Reuters)

10.48: Venäjä iski viljasiiloon Izmajilin satamassa Tonavan varrella

Ukraina kertoo Venäjän iskujen vaurioittaneen viljasiiloa Izmajilin satamassa Tonavan varrella. Ukrainan puolustusministeriö kirjoittaa Twitterissä, että maan viljalla voisi ruokkia maailmalla miljoonia ihmisiä.  

Mustanmeren viljasopimuksen umpeutumisen jälkeen Venäjä on alkanut kohdistaa iskujaan Ukrainan viljanvientiin liittyviin kohteisiin. (Reuters)

10.30: SRV sai myytyä Venäjä-omistuksiaan

Kiinteistö- ja rakennusalan konserni SRV kertoo myyvänsä pääosan jäljellä olevista Venäjän omistuksistaan. SRV:n tiedotteen mukaan yhtiö myi tiistaina tytäryhtiönsä SRV Russia Oy:n osakekannan kyproslaiselle Geomare Investments Limited -kiinteistösijoitusyhtiölle.

Myyntihinta on noin neljä miljoonaa euroa.

Tehdyn kaupan jälkeen SRV:n ainoa jäljellä oleva omaisuuserä Venäjällä on 50 prosentin omistus Pearl Plaza -kauppakeskuksesta Pietarissa. SRV yrittää päästä myös tästä omistuksestaan eroon. (STT)

10.02: Ukraina kertoo ampuneensa alas 23 Venäjän dronea, osa pääsi läpi ja iski satamaan

Ukrainan puolustusvoimat kertoo ampuneensa keskiviikon vastaisena yönä alas yhteensä 23 venäläisten dronea. Ilmapuolustuksesta huolimatta Venäjän iskut aiheuttivat tuhoja satamainfrastruktuurille Odessan seudulla Mustanmeren rannalla, Ukrainan ilmavoimat kertoo.

Ukrainan mukaan iskut Odessaan aiheuttivat vahinkoa ainakin viljan vientiin liittyviin rakennuksiin.

Venäjä käytti Ukrainan mukaan hyökkäyksessään iranilaisia droneja. Suuri osa yön aikana alasammutuista droneista pudotettiin juuri Odessan alueella sekä Kiovan alueella.  (CNN)

9.56: Suomalaisasiantuntijat Puolassa tapahtuneesta ilmatilan loukkauksesta: Haisee tahalliselta provokaatiolta

Kenraalimajuri evp, kokoomuksen kansanedustaja Pekka Toveri sekä kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä arvioivat Huomenta Suomessa, että Puolan raportoima ilmatilan loukkaus oli todennäköisesti tahallinen provokaatio.

– Näitä (ilmatilan loukkauksia Valko-Venäjältä Puolaan) todennäköisesti nähdään lisää juuri sen takia, että Wagner-joukot ovat siellä, Penttilä sanoi lähetyksessä.

9.11: Ukraina: Venäjä iski Kiovaan yli kymmenellä lennokilla

Venäjä on iskenyt Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan yli kymmenellä lennokilla, sanovat ukrainalaisviranomaiset. Kaupungin sotilashallinnon johtajan Serhi Popkon mukaan lennokit saapuivat useista suunnista samanaikaisesti, mutta ilmavoimat tuhosivat ne.

Kiovan pormestari Vitali Klitshko sanoi aiemmin, että kukaan ei kuollut tai haavoittunut iskussa.

Venäjän tekemä toinen lennokki-isku vaurioitti satamainfrastruktuuria Etelä-Ukrainan Odessassa. Aluekuvernööri Oleh Kiperin mukaan tiedossa ei ole kuolonuhreja.

(STT)

8.03: Puola sanoo kahden valkovenäläisen helikopterin loukanneen ilmatilaansa 

Puola sanoo kahden valkovenäläisen helikopterin loukanneen ilmatilaansa. Tämän takia Puola ilmoitti lisäävänsä sotilaita Valko-Venäjän vastaiselle rajalleen. Maan puolustusministeriön mukaan helikopterit lensivät matalalla, mikä haittasi niiden havaitsemista tutkajärjestelmissä. Puola on ilmoittanut tapauksesta Natolle.

5.51: Lopullinen suunnitelma ukrainalaisten F16-koulutuksesta uupuu edelleen

Yhdysvallat odottelee edelleen eurooppalaisilta liittolaisiltaan lopullista suunnitelmaa ukrainalaisten lentäjien kouluttamiseen F16-hävittäjien käyttöön. Yhdysvaltain täytyy antaa koulutusohjelmalle suostumuksensa, ennen kuin toiminta voi alkaa, sanovat viranomaislähteet CNN:lle. 

Yhdysvaltain suostumus tarvitaan muun muassa konetyyppiin liittyvän materiaalin käyttöön. Käytännössä tällä tarkoitetaan esimerkiksi lentosimulaattoreita ja lentäjien tarvitsemia F16-oppimateriaaleja. 

Toistaiseksi ei ole myöskään selvää, mitkä kaikki maat aikovat antaa F16-koneita harjoittelukäyttöön sekä myöhemmin Ukrainalle varsinaiseen käyttöön. Yhdysvallat ei myöskään ole vielä tehnyt päätöstä, lähettääkö se myös amerikkalaisia lentäjiä kouluttamaan ukrainalaisia.

Konetyypin koulutuksen on aiempien tietojen perusteella määrä alkaa tässä kuussa. (CNN)

Tiistain 1.8. sotatapahtumia

21:08: Zelenskyi ei usko Putinin kestävän pitkää sotaa: "Hän tulee kuolemaan"

Kyiv Post uutisoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin väittäneen, että Kreml pyrkii konfliktissa väliaikaiseen taukoon kerätäkseen voimavaroja, poistaakseen sanktioita ja saadakseen globaalia poliittista tukea, mutta Ukraina ei salli tällaisen tilanteen toteutuvan.

Zelensky sanoi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ei selviydy pitkästä sodasta Ukrainaa vastaan ja kuolee kymmenen vuoden kuluessa.

Yksinoikeudella Brasiliassa esitetyssä haastattelussa TV-kanava GloboNewsilla Zelenskyltä kysyttiin, voiko Ukraina toistaa Syyrian kohtalon, jossa Venäjä on taistellut vuodesta 2015 lähtien.

– Putin ei elä niin monta vuotta. Sellaisella tahdilla, millä hän taistelee meitä vastaan, hän ei taistellut [niin] Syyriassa, Zelenskyi sanoi haastattelussa.

– Hän ei kestä sitä. Hän ei elä 30 vuotta enää. Hän kuolee, tämä on täysin selvää.

19.18: Räjähdys Krimillä – Venäjä väittää ampuneensa alas lennokin

Reutersin mukaan paikallinen kuvernööri Mikhail Razvozhaev väittää Telegram-viestisovelluksessa Venäjän ampuneen alas lennokin Sevastopolin alueella, Krimin niemimaalla, jossa sijaitsee maan Mustanmeren laivaston tukikohta.

– Räjähdys tapahtui maassa (kun drone ammuttiin alas), ja ruoho ja pensaat syttyivät tuleen, kommentoi kuvernööri tapahtumaa.

Ukrainalainen uutispalvelu Kyiv Post julkaisi räjähdyksestä Sevastopolissa kuvan viestipalvelu Twitterissä.

Lue lisää tiistain tapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat