Raportti: Venäläiset kiduttivat ukrainalaisia raa'asti Hersonin miehityksen aikana – seksuaalinen kidutus kohdistui enimmäkseen miehiin

Miehensä sodalle menettänyttä Oksanaa kidutettiin karmealla tavalla venäläisten käsissä –"Toivoin pääseväni nopeasti hänen luokseen" 6:59
Katso myös: Hersonilainen Oksana menetti miehensä sodassa ja tuli kidutetuksi venäläisten vankina.

Lähes puolet Hersonin pidätyskeskuksissa pidetyistä ukrainalaisista joutui laajamittaisen kidutuksen uhreiksi, kertoo tuore raportti.

Keskiviikkona julkaistu raportti paljastaa yksityiskohtia ukrainalaisiin kohdistetusta kidutuksesta, jota venäläiset toteuttivat Ukrainan Hersonissa alueella sijainneissa pidätyskeskuksissa vuonna 2022, kun alue oli venäläisjoukkojen miehittämä.

Raportin mukaan uhreista noin 43 prosenttia mainitsi kidutuksen tapahtuneen pidätyskeskuksissa. Uhrit kertoivat, että venäläiset vartijat kohdistivat seksuaalista väkivaltaa sekä mies- että naisvankeihin.

Raportin mukaan ainakin 36 uhria mainitsi, että kuulusteluissa käytettiin sähköshokkeja. Usein sähköiskut kohdistuivat sukuelimiin. Osa uhreista kertoi saaneensa uhkauksia sukuelinten silpomisesta, ja ainakin yksi uhri oli pakotettu todistamaan toisen vangin raiskausta kondomilla päällystetyllä vierasesineellä.

Asiantuntijoiden mukaan venäläiset käyttivät kidutuskeinoinaan tukehduttamista, vesikidutusta, raakoja pahoinpitelyjä ja raiskausuhkauksia.

Hollantilaisen Global Rights Compliance -lakitoimiston lakimies Anna Mykytenkokertoo yhdysvaltalaismedia CNN:lle tällaisten raiskauksien ja muiden kidutusmuotojen viittaavat siihen, että venäläiset pyrkivät hävittämään ukrainalaisten identiteetin.

– Mitä miehiin tulee, enemmistö rikoksista on seksuaalista kidutusta. Se liittyy yleensä sukuelinten pahoinpitelyyn, ja se on rangaistus [siitä, että he ovat ukrainalaisia] ja estää heitä saamasta lapsia, Mykytenko sanoo CNN:lle.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kreml kiistää syytteet

Venäjän hallinto Kremlissä on systemaattisesti kiistänyt sotarikosepäilyt "Ukrainan erityisoperaatiossa", joka Venäjän mukaan käynnistettiin Ukrainan "denatsifioimiseksi" ja Venäjän suojelemiseksi.

Denatsifikaatio on termi, jota Kremlin on käyttänyt propagandan välineenä. Termillä tarkoitetaan toimenpiteitä, joilla pyritään poistamaan kansallissosialistista ideologiaa muun muassa Ukrainan yhteiskunnasta ja mediasta.

Kidutuksista kertova raportti julkaistiin keskiviikkona 2. elokuuta ja se perustuu 320 Hersonissa tapahtuneen pidätystapauksen alustavaan analysointiin yli 35 pidätyskeskuksessa.

Raportin on laatinut Mobile Justice Team, joka kuuluu Iso-Britannian, Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen sponsoroimaan Atrocity Crimes Advisory Group (ACA) -ryhmään.

Ryhmä on työskennellyt Ukrainan sotarikossyyttäjien kanssa Hersonin alueella sen jälkeen, kun alue saatiin takaisin Venäjän hallinnasta marraskuussa 2022 yli kahdeksan kuukauden miehityksen jälkeen.

Lähteet: Reuters ja CNN

Lue myös:

    Uusimmat