Lopullinen suunnitelma julki: Näin Suomi käyttää EU-elpymispaketin varoja, ensimmäiset hankkeet käyntiin jo tänä vuonna

Suomi luovuttaa suunnitelmansa elvytysrahojen käytöstä EU:lle –  näin rahat aiotaan jakaa 7:48
Katso video: Suomi luovuttaa suunnitelmansa elvytysrahojen käytöstä EU:lle – näin rahat aiotaan jakaa.

Hallitus julkaisi keskiviikkona viimeistellyn suunnitelman EU:n elpymispaketin rahojen käytöstä.

Valtioneuvoston on määrä hyväksyä suunnitelma torstaina 27. toukokuuta,  minkä jälkeen suunnitelma luovutetaan EU:lle arvioitavaksi.

Alustava suunnitelma eli kestävän kasvun ohjelma julkaistiin maaliskuussa. Valtiovarainministeriön mukaan merkittäviä muutoksia alustavaan suunnitelmaan ei tehty. 

Suunnitelman mukaan ensimmäiset EU:n elpymisvälineellä rahoitettavat hankkeet käynnistyvät jo tänä vuonna, sillä hallitus esittää torstaina eduskunnalle esiteltävässä lisäbudjetissaan 238 miljoonaa euroa rahoitusta kestävän kasvun ohjelmaan. 

Lisäbudjetissä vihreään siirtymään esitetään 48,5 miljoonaa euroa, digitalisaatioon 9,5 miljoonaa euroa, työllisyys ja osaaminen -toimiin 134,9 miljoonaa euroa sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin 45 miljoonaa euroa.

Hoitovelan purkuun rahoitusta

Osana vihreää siirtymää rahoitusta tulisi esimerkiksi erillisöljylämmityksestä luopumiseen ja sähköautojen latausinfraan. 

Digitalisaation investoinnit alkavat rahanpesun estämisellä, yritysten digitalouden ja huoneistotierojärjestelmän kehittämisellä, rautatieliikenteen digitalisoinnilla ja kyberturvallisuuden kehittämisellä.

Työllisyyden ja osaamisen osa-alueella esitys sisältää Suomen Akatemian ja Business Finlandin kautta määrärahoja 45 miljoonaa ja myöntämisvaltuuksia 62 miljoonaa. 

Sosiaali- ja terveyspalveluiden investoinneilla käynnistetään hoitotakuuta tukevia digitaalisia palveluita sekä aloitetaan palvelu- ja hoitovelan purku. 

Rahoitus saadaan EU:lta ennakkomaksatuksena sen jälkeen, kun unioni on hyväksynyt Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman. 

Lopullinen summa selviää myöhemmin

Valtiovarainministeriö toimittaa Suomen suunnitelman EU:lle, jolla on kaksi kuukautta aikaa arvioida niitä. Tämän jälkeen EU:n neuvosto hyväksyy suunnitelmat. 

Suomi saa elpymis- ja palautumistukivälineestä yhteensä arviolta noin  2,1 miljardia vuosina 2021–2023. Lopullinen määrä Suomelle selviää kesällä 2022, sillä summaan vaikuttaa talouden kehitys tänä ja ensi vuonna. 

Lisäksi Suomi saa rahoitusta muihin elpymisvälineen ohjelmiin, kuten oikeudenmukaisen siirtymän ohjelmaan ja maaseuturahaston ohjelmaan siten, että kokonaisrahoitus EU:lta Suomelle on arviolta 2,9 miljardiin euroa nykyhinnoin.

Suurin osa rahoituksesta kohdistuu vuosille 2022–2023.

Lue myös:

    Uusimmat