Hääkuvat pitävät edelleen pintansa – suomalainen vierastaa videointia: "Morsiamet ovat hyvin tarkkoja"

Pitkän linjan häävalokuvaaja Juha Laitalainen on huomannut, että suomalaiset eivät enää pönötä hääkuvissa, mutta perinteisille potreteille on edelleen kysyntää. Häihin halutaan persoonallisuutta. Videokuvaus ei näytä maistuvan vieläkään.

Valokuvaaja Juha Laitalainen on kuvannut suomalaisia hääpareja yli 20 vuotta. Se tarkoittaa satoja erilaisia häitä.

Laitalaisen mielestä suomalaisten maku hääkuvien suhteen on vapautunut menneiltä vuosilta. Halutaan juuri omannäköiset häät ja kuvat. Kuvia, joissa on fiilistä.

– Enää ei ole mitään yhtä sääntöä, minkä mukaan hääkuvia otetaan. Kuvia on yhtä monenlaisia kuin on hääparejakin. Pönötyspotretit eivät enää maistu, Laitalainen kertoo MTV Uutisille.

– Jos sulhanen on palomies, niin hääpari saattaa tulla vaikkapa juhlapaikalle paloautolla.

Perinteiset poseeraukset pitävät pintansa

Uransa alussa 20 vuotta sitten Laitalainen kuvasi pariskuntia studiolla. Sitten tuli trendiksi, että haluttiin autenttisuutta.

Häiden viettotavat ja -paikatkin ovat muuttuneet. Enää ei pelkästään olla koto-Suomessa vaan häitä järjestetään myös ulkomailla. Kirkkokaan ei välttämättä ole se ainoa paikka, jossa pari vihitään, vaan se voi tapahtua myös luonnossa.

– Koko hääseurue saattaa lähteä vaikkapa Toscanaan, Italiaan.

Traditionaaliset poseerauskuvat eivät Laitalaisen mukaan ole suinkaan kadonneet. On pareja, jotka haluavat perinteisiä hääpotretteja. Kuvissa istutaan esimerkiksi puunrungon päällä tai nojataan puuta vasten tai ollaan sylikkäin puiston penkillä. Kävely puistopromenadilla on myös suosittua.

– Itse niihin vähän leipääntyy, kun huomaa, että tämä pari haluaa samanlaisia kuvia kuin edeltävä.

Toisaalta jokainen pari on aina omanlaisensa, joten kuvista tulee joka tapauksessa parin näköisiä.

Suomalaiset arastelevat videokuvaamista

Ulkomailla kuvataan enemmän häävideoita kuin Suomessa. Täällä suositaan kuvia.

– Suomalaiset vierastavat häiden videointia. Vaikka video editoitaisiinkin, ei ihminen välttämättä ole siinä aina parhaimmillaan. Ei ole kiva katsoa jälkeen päin, jos vaikka häävalssissa horjahtaa tai askelkuvio menee väärin. Etenkin morsiamet ovat hyvin tarkkoja tämän suhteen.

Laitalainen on itsekin yllättynyt siitä, miten vähän parit ovat toivoneet videokuvausta. Hän arvioi, että noin kymmenen prosenttia kaikista hänen kuvaamistaan pareista on halunnut häät videolle.

– Joitain yksittäisiä hetkiä saatetaan kuvata nauhalle, esimerkiksi kun pari sanoo alttarilla tahdon tai kun he tanssivat häävalssin.

Liika jäykistely pilaa kuvat

Laitalainen pyrkii ohjaamaan hääpareja mahdollisimman vähän. Kuvasta tulee väkinäinen, jos kuvaaja ohjaa liikaa, miten kädet pitäisi laittaa.

– Sanon yleensä, että olkaa toistenne omat. Näyttäkää se rakkaus, jota tunnette toisianne kohtaan.

Laitalaisella on ollut tapana ottaa hääparin kanssa muutama tapaamiskuva. Siten hän voi hieman tutustua hääpariin etukäteen. Se auttaa rikkomaan jään ja kuvaus hoituu mallikkaammin varsinaisena hääpäivänä.

Etenkin sulhasilla on taipumus jäykistellä. Kun kuvaaja ei aseta liikaa ohjeistuksia, niin kyllä niistä kuvista ihan hyviä tulee.

– Olen nähnyt valitettavasti myös sellaisia tapauksia, joissa kuvaaja pyrkii tekemään hääkuvista itsensä näköisen omien taiteellisten intohimojensa mukaan. Silloin ollaan väärällä tiellä.

Kuvaajan kädenjälki saa toki näkyä, eikä se haittaa. Ensisijaisesti kuvien tulisi kuitenkin olla hääparin näköiset. Hehän ne kuvat ovat tilanneet.

Parhaita ovat parin näköiset kuvat

Pariskunta on saattanut vaikkapa pilke silmäkulmassa ottaa niin sanottuja virallisia jäykistelykuvia. Hääpaikkaa kohti mentäessä hän on saattanut pyytää pariskuntaa vaikkapa hypähtelemään tai juttelemaan. Siinä samalla hän napsii kuvia. 

On käynyt niinkin, että yhtäkkiä sulhanen on koppassut morsiamen vyötäisiltä kiinni ja heittänyt hänet ilmaan. Siitäkin tuli hauska kuva ja ilo näkyy.

Hääkuvauksella ei ole mitään rajoja, joita pitäisi noudattaa. Huumorilla ja hyvällä fiiliksellä hyvä tulee.

– Annetaan tilaa hassutella ja tehdä kaikkia hauskoja juttuja. Yleensä nämä ovat juuri niitä rennoimpia ja onnistuneimpia kuvia.

Trendejä ei Laitalaisen mukaan kannata seurata. Pääasia, että kuvista tulee omannäköisiä. Jos jokin juttu, vaikkapa sulhaselle huomenlahjaksi ajatellut boudoir-kuvat eivät ei istu, se kannattaa unohtaa.

– Ja etenkin jos mennään yhtään rohkeampiin kuviin, parin kannattaa ehdottomasti sopia asiasta keskenään.

Juuri hääkuvauksen tuoma vaihtelu onkin niitä juttuja, joiden takia Laitalainen on jaksanut kuvata hääpareja monta vuotta. Alkuvaiheessa hänestä tuntui, että kuvat ovat kaavoihinsa kangistuneita. Nykyparien vapautuminen on tuonut kaivattua lisämaustetta työhön.

– Näkyy se, että Suomi on eurooppalaistunut, matkustetaan paljon ja saadaan vaikutteita.

Suomalaisiin häihin vaikutteita muualta

Yhdysvalloissa on ollut tapana ottaa first impression -hääkuvia, joissa kuvaaja tallentaa kameralle hetken, kun sulhanen näkee morsiamensa hääpuvussa ensimmäisen kerran. Aiemmin niitä ei Juhan mukaan näkynyt meillä, mutta nykyään hänen asiakkaistaan vähintään joka toinen pariskunta haluaa tällaisia otoksia.

– Eräs pariskunta otatti nämä kuvat oman kotitalonsa kauniilla pihalla. Nämä kuvat ovatkin aivan ihania ja ne ovat tulleet jäädäkseen.

Jotkut haluavat, että kuvaaja seuraa heidän toimiaan koko päivän, dokumentoiden. Tosin näitä on nykyisin vähemmän, että seurattaisiin ihan pukeutumisesta ja kampaajalla käynnistä lähtien.

Laitalainen suositteleekin puolipäiväkuvausta: silloin kuvaaja tallentaa tapahtumat vihkimisestä hääkimpun heittoon sekä ottaa viralliset hääkuvat. Jos koko päivän kuvaa pukeutumisesta lähtien, siihen menee hirveästi aikaa, eikä valmistautumiskuvilla yleensä ole hirveästi käyttöä. Näitä kuvia voivat hyvin napsia myös kaasot ja morsiamet.

Tietynlainen hartaus on läsnä häissä edelleen. Hääkuvista ei tietenkään saa tulla härskejä, vaan niihin halutaan häivähdys jotain pyhää.

Jokainen pari on erilainen ja jatkuvasti tulee kaikkea uutta, joten Juha ei ole kyllästynyt touhuun.

– On hauskaa tehdä työtä, jossa ihmiset on iloisia. Positiivinen ilmapiiri antaa energiaa.

Lue myös:

    Uusimmat