Lopahtiko seksielämä lasten myötä? Asiantuntijoiden vinkeillä uuteen nousuun!

Seksille voi olla vaikea löytää aikaa ja energiaa, kun lapset ovat pieniä. Osmo Kontulan ja Maaret Kallion uutuuskirja Happy End antaa vinkkejä myös ruuhkavuosien pyörteisiin juuttuneille. 

Tiskit odottavat, lapsi kiukuttelee, eikä suihkuunkaan ole ehtinyt – kun lapset ovat pieniä, isän ja äidin aika voi olla kortilla niin henkisesti kuin fyysisestikin. Silti olisi ihanaa olla lähellä toista ja nauttia seksistä ilman rutiininomaista suoritusta. 

Vanhemmille tulisi jäädä niin sanottua yhteistä ja omaa aikaa, turha suorituskeskeisyys kannattaa unohtaa. Aina ei ole pakko harrastaa, eikä joka paikassa ole pakko olla ja osallistua – välillä voi unohtaa myyjäiset, vauva-lapsikerhot ja muut harrasteet, ja mennä sieltä, mistä aita on matalin. 

Tärkeää on huomioida kummankin jaksaminen arjessa: jos ei ehdi kunnolla syömään ja elää jatkuvassa univelassa, on vaikea nauttia seksistä. Ottakaa hyvällä omallatunnnolla aikaa myös perustarpeiden tyydyttymiseen, kuten siihen että kumpikin saa nukkua – lastenhoitoapu, television lastenohjelmat ja vaikkapa vuorotellen lasten kanssa touhuaminen antavat pieniä hengähdyshetkiä arjen keskelle. 

Maaret Kallion ja Osmo Kontulan kirjoittama Happy End (WSOY) antaa vinkkejä myös lapsiperhearkea viettävien seksielämään.

1. Jakakaa arki ja vanhemmuus

Puhaltakaa yhteen hiileen ihan konkreettisin teoin: kumpikaan ei saa rutistua arjen alle, sillä se ei ole sen enempää lasten kuin aikuistenkaan etu. Jos huomaatte toisen tekevän jatkuvasti enemmän, ottakaa aikalisä ja miettikää esimerkiksi kotitöitä uusiksi. 

2. Priorisoikaa parisuhde

– Olisiko aika unohtaa välillä yliuhrautuva vanhemmuus ja laittaa lapset välillä alalauteille?, kirjassa kysytään.

Välillä voi panostaa parisuhteeseen, vaikka se veisikin hetkeksi huomion lapsista – viettäkää aikaa myös kaksin, erossa lapsista ja arjen rutiineista. Muistakaa, että te olette perheen yhdessä pitävä liima, teidän rakkautenne on tärkeää myös lapsille. 

3. Etsikää yhteistä aikaa

Toinen katoaa kiireen ja arjen keskellä nopeasti, joten parisuhteen eteen on nähtävä vaivaa.

Ottakaa yhteistä aikaa sitten hoitajien tai vaikka lastenohjelmien avulla. Ensin voi ottaa aikaa ihan perustarpeiden tyydyttämiseen – jokainen tarvitsee unta ja ruokaa. Sen jälkeen on sutinan aika, kun kumpikin voi hyvin.

4. Joustakaa halussa ja haluttomuudessa

Hyväksykää, että nyt eletään hieman haastavampaa aikaa parisuhteen kannalta, väsymys ja kiire vaikuttavat hetkellisesti myös seksielämään ja yhteiseen aikaan. Halua ei saa kuitenkaan vähätellä, se alkaa arkisista halauksista, suukoista ja toisen huomioimisesta. 

Lähde: Kallio, Maaret ja Kontula, Osmo: Happy End. 2015, WSOY

Lue myös:

    Uusimmat