Mainos

Lontoon muslimit juhlivat kaupungin ensimmäistä muslimipormestaria

Lontoossa muslimit ovat juhlineet kaupungin ensimmäisen muslimipormestarin valintaa.  

Lopullisten tulosten mukaan työväenpuolueen Sadiq Khan sai pormestarivaalissa äänistä liki 57 prosenttia ja hänen haastajansa, konservatiivien Zac Goldsmith runsaat 43.  

Khan, 45, on ihmisoikeusasianajaja ja työväenpuolueen entinen ministeri, joka kasvoi pakistanilaisessa maahanmuuttajaperheessä Etelä-Lontoossa. Hän oli ennakkosuosikki räväkästä tyylistään tunnetun pormestari Boris Johnsonin seuraajaksi. 

Kampanjointi Khania vastaan kävi ajoin kuumana. Osa Zac Goldsmithin kannattajista jopa syytti Khania yhteyksistä ääri-islamisteihin.  

Voittopuheessaan Khan lupasi olla kaikkien lontoolaisten pormestari.  

– Olen niin ylpeä, että Lontoo on tänään valinnut toivon pelon sijaan ja yhteisyyden erottelun sijaan -- Pelko ei lisää turvallisuuttamme, se vain heikentää meitä, ja pelon politiikalle ei kaupungissamme yksinkertaisesti ole sijaa, Khan sanoi.

Politiikka vaikutti enemmän kuin uskonto  

Khanin perheen lempiravintolassa Tootingissa Lounais-Lontoossa iloittiin, kun vaalitulokset julkistettiin.  

– Olemme iloisia, mutta nyt hänen täytyy täyttää lupauksensa. Tärkeintä on asuntokriisin ratkaiseminen ja joukkoliikenteen parantaminen, sanoi tarjoilija Shehzad Azhar.  

Lontoolaisista runsaat 12 prosenttia on islaminuskoisia. East Endin kaupunginosassa muslimiäänestäjät kertoivat kuitenkin valinneensa Khanin enemmän tämän politiikan kuin uskonnon takia.  

– (Khanin valinta) ei auta vain muslimeja, vaan kaikkia yhteisöjä. Asiat muuttuvat paremmiksi minun ja muiden kaltaisteni kannalta, joilla ei ole paljoa rahaa, uskoi Sabiha Choudhary.  

Liikemies Shahzad Saddiqui arvioi, että Khanin tausta voi auttaa tuomaan lontoolaisia yhteen.  

– Sadiq Khanilla on yhdistävä vaikutus, koska hän on muslimi, maahanmuuttaja ja lähtöisin työväenluokasta. Hän ymmärtää työväenluokan ihmisiä ja tuntee sympatiaa heitä kohtaan. Hän tietää myös, miten muslimiyhteisöä jatkuvasti haukutaan mediassa, ja tulee puuttumaan siihen, Saddiqui sanoi.  

Haastajan siskokin paheksui törkykampanjaa  

Khanin äänestäjät kiittelivät sitä, että tämä pysytteli poliittisen nujakoinnin yläpuolella.  

– Hän kävi hyvin puhtaan ja rehellisen kampanjan, ja siitä lontoolaiset pitivät, arveli Asimiksi esittäytynyt mies.  

Khaniin kohdistunut törkykampanjointi on tuomittu laajalti yli puolue- ja jopa perherajojen.  

– Olen surullinen siitä, että Zacin kampanja ei kuvastanut sitä, millainen mies tiedän hänen olevan: ympäristöystävällinen, itsenäisesti ajatteleva poliitikko, joka on rehellinen, Khanin haastajan Zac Goldsmithin sisko Jemima tviittasi.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.