Loma kiikarissa? Matkan varaaminen ei olekaan niin helppoa kuin luulit

Matkustaminen ei olekaan niin helppoa kuin luulit. Momondon ja Travellinkin tietojen mukaan niin matkan varaamisessa ja ostamisessa kuin lentopäivän valinnassakin kannattaa olla tarkkana – ainakin, jos haluat säästää rahaa.

Lomamatkaa suunniteltaessa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä varaamalla matkasi 53 päivää etukäteen voit säästää huomattavasti lentojen hinnassa – keskimäärin jopa 29 prosenttia. Kalleimmillaan lentoliput ovat puolestaan matkustuspäivänä varattaessa. Tiedot selviävät matkahakukone momondo.fin uudesta analyysistä, jossa vertailtiin 7,5 miljardia lentohintaa maailmanlaajuisesti sadalle suosituimmalle reitille. Seitsemässä näistä reiteistä on lähtömaana Suomi.

Vältä viikonlopun lentoja

Lentojen hintaan vaikuttaa varaamisajankohdan lisäksi myös se, minä viikonpäivänä ja mihin kellonaikaan lento lähtee. Halvinta on momondon mukaan lentää tiistaisin ja illalla kello kuuden ja puolenyön välillä, kun taas keskimäärin kalleimmat liput saat varaamalla lennon lauantai-iltapäiväksi.

– Halvimmat lennot löytyvät yleensä varaamalla matkan noin kaksi kuukautta etukäteen ja välttämällä viikonlopun lentoja. Tiistaisin ja iltaisin lentäminen on melko järjestään halvinta. Jos muistaa nämä vinkit lentoja varatessa, on jo hyvällä tiellä kohti halvinta lentoa, neuvoo momondon Suomen markkinointipäällikkö Petteri Jalonen.

Suomen suosituin reitti on Helsinki–Barcelona – lennä vasta tammikuussa

Lentojen hinta koostuu monista tekijöistä, ja muun muassa valittu lentoyhtiö, vuodenaika ja kohdelentokenttä ovat mukana muodostamassa lopullista hintaa. Näillä tekijöillä on myös erisuuruinen rooli eri reiteillä.

Momondon kootut vinkit matkan varaamiseen:

  • Halvimmat lennot löydät varaamalla matkasi keskimäärin 53 päivää ennakkoon – ja voit säästää keskimäärin 29 prosenttia
  • Älä jätä lentojen varaamista viime tinkaan, sillä lennot ovat kalleimmillaan matkustuspäivänä varattaessa
  • Valitse matkustuspäiväksi tiistai, sillä lennot ovat yleisesti silloin halvempia
  • Vältä viikonloppuna lentämistä: lauantai ja perjantai ovat viikon kalleimmat päivät lentää
  • Lennä illalla (lähtö klo 18.00–00.00 välillä), jos mahdollista: iltalennot ovat yleisesti ottaen halvimpia
  • Vältä lentämistä iltapäiväruuhkassa, jolloin lennot ovat kalliimpia

Suomen suosituin lentoreitti on momondon tilastojen mukaan Helsinki–Barcelona. Jos edullinen loma Katalonian sydämessä kiinnostaa, kannattaa harkita matkustamista tammikuun puolivälissä viikolla 3. Eniten matkasta Barcelonaan saa puolestaan pulittaa loppuvuodesta viikolla 52.

– Barcelonan-lentoja tarkkailevien tulisi olla liikkeellä vielä tavallista aikaisemmin, sillä tilastomme osoittavat, että halvimmat lennot Katalonian pääkaupunkiin saa 62 päivää etukäteen varaamalla. Halvimman lentoajankohdan suhteen Barcelonan reitti noudattaa yleistä sääntöä, eli lento kannattaa varata tiistaille, mutta iltapäivälentoja kannattaa välttää, jatkaa Jalonen.

Osta matka Thaimaahan elokuisena torstaina

Myös nettimatkatoimisto Travellink on tehnyt oman osansa ja analysoinut tietokantaansa. Suomessa varattujen lentolippujen keskihintoja on verrattu kolmen vuoden ajalta ja selvitetty, milloin matkat saa halvimmalla hinnalla.

Travellinkin mukaan ostamalla matkasi oikeana viikonpäivänä ja kuukautena voit säästää satasia. New Yorkin matka voi olla 140 euroa halvempi, jos ostat matkan oikeassa kuussa. Kaikki riippuu ajoituksesta.

– Kun haluat Thaimaahan, Etelä-Afrikkaan tai USA:han, matka kannattaa ostaa elokuun torstaina, kertoo Travellinkin maajohtaja Anne-Marjut Väänänen.

Travellinkin vinkki: Osta kaukomatka elokuussa torstaina, Eurooppaan syyskuisena keskiviikkona ja kotimaahan syyskuussa, mieluiten lauantaina.

Kaukomatkojen lentoliput ovat jopa 140 euroa edullisempia, kun ne ostetaan elokuussa eikä lokakuussa. Lentoliput Euroopan kohteisiin kannattaa puolestaan ostaa syyskuussa. Silloin liput ovat jopa 100 euroa halvempia kuin helmikuussa ostettuna. Sama koskee kotimaan lentoja. Heinäkuussa ostetut liput ovat keskimäärin 30 euroa edullisempia kuin marraskuussa.

– Toisin sanoen, kun matkakohde on selvillä, kannattaa miettiä myös, milloin matkan ostaa, jatkaa Anne-Marjut Väänänen.

Kun katsotaan viikonpäiviä, useimmat suomalaiset ostavat matkansa maanantaina.  Eurooppaan matkustavien kannattaisi kuitenkin ostaa matkansa keskiviikkona säästääkseen rahaa. Kaukomatkat saa edullisimmin torstaina. Silloin matkat ovat lähes 100 euroa halvempia kuin sunnuntaina ostettuna, jolloin kaukomatkojen hinnat ovat kalleimmillaan. Tilastojen mukaan kotimaan matkat taas ovat edullisimmillaan, kun ne ostetaan lauantaina.

–  Pyhäpäivät käytetään matkavaihtoehtojen tutkimiseen sekä etsimiseen, ja matkat ostetaan yleensä maanantaina. Kannattaa kuitenkin pitää jäitä hatussa ja odottaa muutama päivä, jos haluaa säästää rahaa Eurooppaan ja kaukomaihin suuntautuvilla matkoilla, vinkkaa Väänänen.

Lähteet: Momondo.fi, Travellink

Kokeile myös Lomakuumetta.fi-matkahakua!

Lue myös:

    Uusimmat