Lola Odusoga ottaa alusasukuvilla kantaa tärkeään aiheeseen: "Muille on ollut aina valtava ongelma, että en ole S-kokoinen"

Erikoishaastattelussa Lola Odusoga 14:29
Vuonna 1997 Lola Odusoga tuli kolmanneksi Miss Universum -kilpailussa – näin hänen elämänsä muuttui

Lola Odusoga kertoo, kuinka on saanut aina kommentteja painostaan.

Vuoden 1996 Miss Suomi Lola Odusoga julkaisi Instagram-tilillään kuvaparin nykyhetkestä ja vuosien takaa. Alusasukuvissa poseeraava Odusoga ottaa julkaisullaan kantaa Älä laihduta -päivään, jota vietetään tänään. Hän kirjoittaa pitkässä postauksessaan, kuinka sai kuulla 18-vuotiaana muun muassa lauseen: ”Mitataan Lolan reidet”.

– Vartaloni, työkalu ja julkisen arvostelun kohde. Muiden silmissä aina vääränlainen. Kenenkään reidet ei oo tainneet Suomessa saada niin paljoa palstatilaa kuin mun.

Odusoga kirjoittaa, kuinka hänen painoaan on googlattu ja häntä on kysytty laihdutusohjelmiin.

– Oon saanut aina päin naamaa ehdotuksia tutuilta ja tuntemattomilta siitä, kuinka laihduttaa, kuinka syödä ”paremmin”, kuinka elää ”terveellisempää” elämää ja ”voida paremmin”. Neuvoja ja ohjeita on tullut ovista ja ikkunoista, vaikkei kukaan kysynyt tai tiennyt miten voin, tarvitsinko tai halusinko niitä.

– Ketään ei kiinnostanut miten voin ollessani nuorempi ja hoikempi, eikä nyt kun olen vanhempi ja isompi. Edelleen oletetaan ulkonäön perusteella, etten voi hyvin ja ehdotetaan erilaisia diagnooseja aina kilpirauhasen vajaatoimintaa myöten.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Odusoga kruunattiin kolmanneksi Miss Universum -kilpailussa vuonna 1997. Hän kirjoittaa, ettei voinut nuorempana kovin hyvin ja ulkopuolisin silmin elämä näytti monelle täydelliseltä.

– Nyt puolestaan voin oikein hyvin, mikä on monen vaikea käsittää. Muille on ollut aina valtava ongelma, että en ole S-kokoinen. Kun jossain lukee että olen edelleen myös malli, se aiheuttaa joissain ihmisissä hilpeyttä.

– Elämäni ei pyöri painon eikä vaatteiden kokolappujen ympärillä. Olen sinut itseni kanssa ja ehkä juuri siksi elämäni onkin hyvää ja vapautunutta, enkä koe tarvetta puuttua muidenkaan elämään ja ulkonäköön.

Odusoga on omin sanojensa mukaan allerginen laihdutuspuheille ja pienille vihjauksille.

– Aikuiset opettaa jokapäiväisellä esimerkillään miten puhua ja ajatella omasta kehosta, ja miten kommentoida muille. Monet ajattelemattomat ilmaisut ovat jollekin lähes hengenvaarallisia. Syömishäiriöit ja itsetunto-ongelmat ovat yhä useamman taakkana.

– Mieti miten puhut, mitä arvoja ja viestejä teoillasi ja sanoillasi viet eteenpäin. Elämänlaatu ja onnellisuus ei löydy mittanauhasta, puntarista ja vaatekoosta. Älä laihduta, ole ennemmin onnellinen

Lue myös:

    Uusimmat