Loihdi kotiisi onnistunut valaistus – kelvineillä on merkitystä

Onnistuneeseen valaistukseen liittyy paitsi valaisinten lukumäärä ja sijoittelu, myös itse valon sävy ja määrä.

Mistä tietää, millaista valoa koti kaipaa? Onnistunut valaistus ei riipu pelkästään valonmäärästä eli lukseista, vaan myös kelvineillä, eli valon lämmöllä on merkitystä. Mitä korkeampi kelvinarvo on, sitä kylmempää ja sinertävämpää valo on ja mitä pienempi kelvinarvo on, sitä lämpimämmästä valosta on kyse.

Värin lämpötila sisustuksessa on makuasia. Kodinvalaistus.fi:n mukaan tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että vireyttä vaativissa tehtävissä on suositeltavaa käyttää neutraaleja ja viileitä värilämpötiloja, esimerkiksi 4 000–5 000 K. Lämmin, 2 700 kelvinin valo taas vaikuttaa rauhoittavasti ja sopii esimerkiksi makuuhuoneeseen. 

Moni pyrkii kodin valaistuksessa luonnonvaloon, mikä on usein toimiva ratkaisu. Päivänvalolamput on suunniteltu vastaamaan keskipäivän auringonvaloa, joka näyttää värit ja yksityiskohdat oikeansävyisinä eikä vääristä ja kellasta sävyjä. 

Päivänvaloa jäljittelevät lamput ovat 5 000–10 000 K. Päivänvalolamput eivät ole kuitenkaan automaattisesti paras ratkaisu joka huoneeseen. Mieti aina, millaista tunnelmaa haluat tilaan luoda. 

Valon voimakkuus

Valon voimakkuudesta kertovat luksit (lx). Lampputieto.fi suosittelee eri huoneisiin seuraavia vaihtoehtoja:

Eteinen:

Pystypinnoilla 200 luksia ja lattialla 150 luksia.

Keittiö:

Työtasolla noin 300–500 luksia. Hyllyjen pystypinnoilla noin 100–200 luksia. Keittiön ruokailutilan pöydällä säädettävä valaistus 0–500 luksia. 

Makuuhuone:

Lukemiseen tarkoitetussa paikassa noin 300–500 luksia. Siivousvalona 30 luksia lattiatasossa.

Olohuone:

Lukemiseen tarkoitetussa paikassa noin 300–500 luksia. Siivousvalona 30 luksia lattiatasossa. Lisäksi tunnelmavaloa. Useat valonlähteet mahdollistavat vaihtelun. 

Kylpyhuone ja sauna:

Kylpyhuoneessa yleisvalona 50 luksia lattiatasossa. Lisäksi vaihtoehtoisesti myös tunnelmavaloa. Saunassa käytön aikana vain tunnelmavaloa, lisäksi siivousvalona noin 30 luksia lattiatasossa.

Kodinhoitohuone:

Työtasolla noin 300–500 luksia. Hyllyjen pystypinnoilla noin 100–200 luksia.

Kun suunnittelet valaistusta, ota huomioon myös huoneen väritys. Vaaleat pinnat heijastavat valoa enemmän ja tasaisemmin kuin tummat. Jos taas esimerkiksi sekä katto että lattia ovat tummat, on heijastus hyvin vähäistä. 

Lähteet: kodinvalaistus.fi, lampputieto.fi, Jokatyypin sisustuskirja (WSOY 2009)

Lue myös:

    Uusimmat