Lohduton näky odotti Irpinissä ja lähikylissä venäläisjoukkojen poistuttua – osa asukkaista kuoli kesken pakomatkan

Lohduton näky odotti Irpinissä ja lähikylissä venäläisjoukkojen poistuttua – osa asukkaista kuoli kesken pakomatkan 2:57
Ukrainalaissotilaat ja kuvaajat todistivat lohdutonta näkyä Irpinissä ja lähikylässä – kerrostalosta löytyi myös yksin jäänyt koira

Ukraina ilmoitti maanantaina saaneensa Irpinin ja lähialueita takaisin valtaansa. Ukrainalaissotilaita ja journalisteja odotti lohduton näky, kun tuhot Irpinissä ja lähikylissä paljastuivat. 

Irpinin kaupunki oli tiistaina aavemaisen hiljainen. Ukrainian Witness Project -mediaprojektin kuvaajan tallentamat video on ensimmäisiä, joita kaupungista nähdään Venäjän joukkojen viikkoja kestäneen valtauksen jälkeen.

Muun muassa CNN ja Reuters ovat todentaneet videon aitouden.

Kaduilla makasi asukkaiden ruumiita, osa heistä näytti kuolleen kesken pakomatkan. Videolla näkyy kadulla makaava mies, ja hänellä on vedettävä matkalaukku vierellään.

Kulkukoirat vaeltelivat ympäri kaupunkia ruokaa etsien talojen raunioista. Kaukaisuudessa kuului taistelujen ääniä, mutta muuten hiljaisuutta ei rikkonut kuin tuulen vaikerrus.

Noin 20 kilometrin päässä pääkaupunki Kiovasta sijaitsevassa Irpinissä on käyty jatkuvia tulitaisteluita. Noin 60 000 asukkaan kaupungista on paennut tuhansia ihmisiä.

Sotilaat löysivät yksinäisen koiran

Myös Irpinin läheisessä pienessä kylässä ukrainalaisia odotti lohduton näky.

Uutistoimisto Reutersin kuvaaja pääsi seuraamaan, kuinka ukrainalaissotilaat ottivat selvää kylän tilanteesta ja etsivät eloonjääneitä.

Kylä oli pitkälti raunioina.

Kun sotilaat tutkivat kerrostaloja, yhdessä asunnoista heitä odotti karvainen yllätys. He löysivät sieltä koiran, joka on todennäköisesti jäänyt jälkeen sotaa kiireessä pakenevalta perheeltä.

Sotilaat ottivat koiran mukaansa, ja toivovat vielä löytävänsä sen omistajan.

Vaikka Ukraina on saanut voitettua Kiovaa ympäröiviä alueita takaisin ja Venäjä on ilmoittanut siirtävänsä joukkojaan Itä-Ukrainaan, ei asiantuntijoiden mukaan kannata vielä ajatella, että taistelut Kiovan lähistöllä kokonaan lakkaisivat.

YK:n mukaan Ukrainassa on kuollut Venäjän hyökkäyksen aikana jo 1 179 siviiliä, joista 104 on lapsia. Luku on kuitenkin todennäköisesti vielä suurempi. 

YK ilmoitti keskiviikkona nimenneensä kolme ihmisoikeusasiantuntijaa tutkimaan Ukrainan sodassa tehtyjä mahdollisia sotarikoksia.

Lue myös:

    Uusimmat