Lockheed Martin ei paljastanut tarkkaan, kuinka monta hävittäjää tarjoaa Suomelle

HX-hankkeen tarjoukset jätetty – tämä Suomen hävittäjäehdokkaista tiedetään 3:07
HX-hankkeen tarjoukset jätetty – tämä Suomen hävittäjäehdokkaista tiedetään

Myös Boeing ja Saab ovat kertoneet koneiden määristä, Eurofighter ja Dassault toistaiseksi eivät.

Amerikkalainen hävittäjävalmistaja Lockheed Martin tarjoaa Suomelle enimmillään 64 kappaletta F-35A-hävittäjää.

Yhtiön edustaja ei halunnut Yhdysvaltain suurlähetystön tiedotustilaisuudessa kuitenkaan sitoutua tarkkaan lukumäärään, koska se riippuu lopullisen ostopaketin muotoutumisesta valintapäätöksen jälkeen sekä esimerkiksi euron ja Yhdysvaltain dollarin mahdollisista valuuttakurssimuutoksista.

Yrityksellä on ollut paineita avata tarjoamiensa koneiden lukumäärää, koska viidestä kilpailijasta Boeing ja ruotsalainen Saab ovat jo paljastaneet omissa tarjouksissaan olevien koneiden määrän. Sen sijaan Typhoonia kauppaava Eurofighter ja Rafale-hävittäjää valmistava ranskalainen Dassault eivät ole toistaiseksi avanneet tarjoamiensa koneiden määrää.

Suomen HX-hankkeesta on viestitetty, että vaikka tarjouksissa on paljon salattavia kohtia, voi tarjouksessa olevien koneiden määrän kuitenkin kertoa julkisuuteen.

F-35-kampanjaa Suomessa johtavan Scott Davisin mukaan hankintabudjetin puitteissa tarjottavien koneiden enimmäismäärä päätettin kertoa Lockheed Martinin käytyä jatkokeskusteluja tarjouksestaan Suomen HX-projektin edustajien kanssa.

Yhdysvaltain suurlähetystön tilaisuudessa esiintynyt toinen hävittäjävalmistaja Boeing toisti aiemman tiedon, jonka mukaan yhtiö tarjoaa Suomelle yhteensä 64 konetta: 50 kappaletta Super Hornet E -hävittäjiä sekä 14 kappaletta Growlereita, joka on Super Hornetin elektroniseen sodankäyntiin varusteltu versio.

Lue myös:

    Uusimmat