Valtava hävittäjähankinta lähestyy: Saab jätti Suomelle tarjouksen 64 Gripenistä

0:39
Tältä näytti Saab JAS 39 Gripen C -hävittäjälentokoneen lentonäytös Linköpingissä

Ruotsalaisyhtiö Saab kertoo jättäneensä tänään Suomelle vastauksen Hornet-hävittäjien seuraajahankkeen alustavaan tarjouspyyntöön. Saabin mukaan tarjous koskee 64:ää Gripen-konetta. Määrään sisältyy yhtiön mukaan sekä yksipaikkaisia E- että kaksipaikkaisia F-malleja.

Määräaika tarjouspyyntöön vastaamiselle umpeutuu huomenna iltapäivällä. Suomi odottaa saavansa vastaukset kaikilta viideltä ehdokkaalta. Gripenin lisäksi mukana ovat amerikkalaiset F-35 ja F/A-18 Super Hornet, ranskalainen Dassault Rafale sekä yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon.

Saab kehuu tiedotteessaan Gripeneiden mukana seuraavaa teollista yhteistyöpakettia. Siihen sisältyy huolto-, korjaus- ja kunnostusosaamisen siirtäminen suomalaiselle teollisuudelle, lentokoneiden valmistusta ja kokoonpanoa Suomessa sekä Gripenin ylläpito- ja kehityskeskuksen perustaminen Suomeen, yhtiö kertoo.

Gripen E:tä ovat tähän mennessä tilanneet Ruotsin ja Brasilian ilmavoimat, viimeksi mainittu myös kaksipaikkaista F-mallia. Saabin mukaan koneiden toimitukset alkavat tänä vuonna.

Suomi päättää Ilmavoimien uudesta monitoimihävittäjästä vuonna 2021.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja