Mainos

Suuria muutoksia vastaanottokeskuksissa – Maahanmuuttovirasto kertoo syyt

45:09

Maahanmuuttovirasto järjestää tänään tiedotustilaisuuden, jossa kertoo ensi vuonna tapahtuvista muutoksista. 

Maahanmuuttovirasto kertoo muun muassa siitä, miten vastaanottokeskusten määrä on muuttunut.  

Info alkaa klo 9, ja MTV Uutiset välittää sen suorana lähetyksenä nettisivuillaan.

Vastaanottokeskukset Migrin alaisuuteen

Valtion vastaanottokeskukset siirtyvät vuodenvaihteessa Maahanmuuttoviraston alaisuuteen. Samalla Maahanmuuttovirasto kertoo saavansa vastuulleen tähän saakka poliisin hoitamat ulkomaalaislupa-asiat. Tämä tarkoittaa vuositasolla noin 55 000 asian siirtämistä poliisilta Maahanmuuttovirastoon. Poliisille jäävät kuitenkin käännyttämis- ja karkottamisesitykset.

Oulun ja Joutsenon vastaanottokeskukset tulevat osaksi Maahanmuuttovirastoa.

– Jatkossa olemme maahanmuuton supervirasto lukuun ottamatta viisumiasioita, jotka ovat edelleen ulkoministeriön vastuulla ja lukuun ottamatta kotouttamisasioita, jotka kuuluvat työ- ja elinkeinoministeriölle, sanoo Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio tiedotteessa.  

Viraston koko on kasvanut pysyvästi reiluun 800 työntekijään. Samaan aikaan kun turvapaikkapäätöksentekoon palkatuista määräaikaisista 250:n työsuhde vuodenvaihteessa päättyy, virastoon siirtyy 170 työntekijää valtion vastaanottokeskuksista ja poliisilta.

– Turvapaikanhakijoiden määrän äkillinen, erittäin nopea kasvu tuli yllätyksenä ja koetteli valmiusrakenteitamme. Nyt olemme jo tehneet ja teemme koko ajan töitä sen eteen, että pystymme ennakoimaan aiempaa epävakaamman toimintaympäristön vaikutukset, Vuorio kertoo.

Ei vaikuta muihin keskuksiin

Muutos ei vaikuta muihin kuin valtion omiin vastaanottokeskuksiin. Valtion keskusten lisäksi Suomessa on tällä hetkellä 77 aikuisten ja perheiden ja 58 alaikäisten yksintulleiden turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta, joita ylläpitävät kunnat, yhdistykset ja yritykset.

Viraston mukaan turvapaikanhakijalle ei ole merkitystä, asuuko Maahanmuuttoviraston vai yksityisen palveluntuottajan vastaanottokeskuksessa. Kaikille tarjotaan vastedeskin samat, vastaanottolakiin perustuvat palvelut samojen kriteerien mukaisesti.

Korjaus 8. joulukuuta kello 12.30: Jutussa puhuttiin virheellisesti Joensuun vastaanottokeskuksesta. Kyseessä oli kuitenkin Joutsenon vastaanottokeskus.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja