Poliisi vetäytyy taka-alalle – turvapaikkahakemusten käsittely siirtyy virkamiehille

Turvapaikanhakijoiden alkukuulemiset ovat siirtymässä poliisilta Maahanmuuttovirastolle. Tavoitteena on nopeuttaa turvapaikanhakuprosessia ja vapauttaa polisin ja rajavartiolaitoksen työvoimaa niiden omiin tehtäviin. Poliisilla on kuitenkin Maahanmuuttovirastoa laajemmat valtuudet selvittää tulijoiden taustoja. 

Turvapaikkahakemusten käsittelyssä ollaan ensi kuun alusta siirtymässä järjestelyyn, jossa Maahanmuuttovirasto hoitaa aiemmin poliisin tehtäviin kuuluneet turvapaikkakuulemiset. Kuulemisissi selvitetään muun muassa turvapaikanhakijoiden henkilöllisyys, maahan tulon syyt ja matkareitit.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repon mukaan muutoksella pyritään vahvistamaan viraston roollia turvapaikanhakuprosessissa ja vapauttamaan poliisin resursseja muita tehtäviä varten.

– Jo aiemmin maahanmuuttovirasto on ollut ainoa, joka on voinut tehdä päätöksiä asiassa. Poliisin ja rajavartiolaitoksen tutkinta on ollut lähinnä selvityksen hankkimista. Nyt sekä poliisi että rajavartiolaitos kykenevät ohjaamaan vapautuvat resurssit ydintoimintoihinsa. 

Turvapaikkahakemus tehdään jatkossa edelleen poliisille tai rajavartiolaitokselle, missä hakija rekisteröidään ja häneltä otetaan sormenjäljet sekä toimitetaan alustavat tiedot. 

Repon mukaan järjestely nopeuttaa turvapaikkahakemusten käsittelyä. 

– Turvapaikkaprosessissa on ollut monta vaihetta ja monta toimijaa. Uudessa järjestelyssä säästetään pari tuntia hakijaa kohden, eikä siinä tule enää  jonosta toiseen siirtymistä. 

Vastaisuudessa poliisille jää edelleen tehtäväksi myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden maasta poistaminen. 

Kärsiikö tutkintojen laatu?

Turvapaikanhakijoiden alkukuulemisten järjestäminen määrättiin poliisin tehtäväksi vuonna 2004 voimaan tulleessa ulkomaalaislain kokonaisuudistuksessa.

Esko Repon mukaan tuolloin katsottiin, että poliisilla on hyödyllistä osaamista ja tietolähteitä, joista on apua turvapaikanhakijoiden taustojen selvittämisessä. 

– Huomattavaa on, että poliisin tekemä turvapaikkatutkinta on poliisitutkinta, ja poliisilla on ollut enemmän toimivaltuuksia kuin maahanmuuttovirastolla. Poliisilla on tietolähteitä, josta asiaa voi enemmän selvittää.

Repon mukaan yhteistyötä poliisin ja Maahanmuuttoviraston välillä pyritään ylläpitämään.

– Kun tilanne muuttuu, pohdimme poliisin kanssa sitä, miten huolehdimme tiedon välityksestä viranomaisten kesken. Suunnitelmia ja menetelmiä ollaan parhaillaan laatimassa.

– Informoimme poliiseja, jos meille ilmenee tietoja, jotka kuuluvat poliisin toimivaltaan, jotta he voivat ryhtyä jatkotoimiin.

Muutoksen jälkeen Maahanmuuttovirastolle jää vielä käsiteltäväksi liuta tapauksia, joissa poliisi on jo suorittanut tutkintaosuutensa.

Marraskuun alun jälkeen tulleiden hakemusten käsittely tapahtuu kokonaisuudessaan maahanmuuttovirastossa.

Lue myös:

    Uusimmat