Suomen ja Ruotsin ulkoministerit: Ukraina kuuluu Euroopan unioniin

"Ukraina EU:hun, Venäjälle lisää pakotteita": Suomen ja Ruotsin ulkoministerit pitivät infon 25:07
Billströmin ja Valtosen mielestä Ukraina kuuluu Euroopan unioniin.

Ukrainan varapääministerin mukaan tulevaisuuden suunnitelmien toteutuminen edellyttää lisää sotilaallista apua nyt.

Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin mukaan Ukrainan EU-jäsenyyden toteutuminen on ratkaisevan tärkeää Ruotsin ja Suomen kannalta.

–  Eikä sille (jäsenyydelle) ole vaihtoehtoa, sillä Ukrainan paikka on Euroopassa, sanoi Suomessa vieraileva Billström.

Suomen ulkoministerin Elina Valtosen (kok.) mukaan myös EU:sta tulee vahvempi Ukrainan jäsenyyden myötä.

–  Olen vakuuttunut, että Ukrainalla on halua ja motivaatiota tehdä tarvittavat (uudistus)toimet, Valtonen sanoi.

Ulkoministerit osallistuvat Hanasaaressa Espoossa pidettävään seminaariin Ukrainan EU-tiestä.

Tilaisuudessa etäyhteydellä Kiovasta puhunut Ukrainan varapääministeri Olha Stefanishyna muistutti, että juuri nyt Ukraina tarvitsee lisää ammuksia ja ilmatorjuntaa selvitäkseen sodasta.

– Kaikkien kunnianhimoisten suunnitelmien toteutuminen edellyttää sitä, että Ukraina ja Eurooppa selviävät hengissä, Stefanishyna perusteli.

Valtonen ja Billström korostivat Ukrainan aloittaneen ja toteuttaneen EU-jäsenyyden edellyttämiä uudistuksia jo nyt, keskellä sotaa. Valtosen mukaan on tärkeää, että painetta tähän tulee myös alhaalta ylöspäin.

–  Monet ihmiset Ukrainassa ymmärtävät nyt paremmin kuin koskaan aiemmin, mitä tarkoittaa, kun puhutaan vapaasta yhteiskunnasta. Ihmiset tietävät, mitä tulevaisuus voi olla, ja voivat vaikuttaa siten, että poliitikot tekevät vaadittuja uudistuksia, Valtonen sanoi paneelikeskustelussa.

Gazaan saatava humanitaarinen tulitauko

Lehdistötilaisuudessa ulkoministerit kommentoivat myös Moskovan alueella tehtyä terrori-iskua ja Venäjän halua käyttää sitä mahdollisesti tekosyynä toimille Ukrainaa vastaan. Valtonen ja Billström valittivat viattomien ihmishenkien menetystä ja tuomitsivat terrorismin, mutta pitävät Venäjän muita mahdollisia johtopäätöksiä iskusta lähinnä merkityksettöminä.

– Ukraina tai ukrainalaiset eivät ole tehneet mitään, mikä olisi alun perinkään oikeuttanut Venäjän hyökkäyksen, Valtonen muistutti.

Hänen mukaansa Venäjän narratiivi, jonka mukaan sen toimet ovat aina reagointia joihinkin lännen toimiin, on yksinkertaisesti väärä.

– Se, mitä Venäjä tästä (terrori-iskusta) kehittelee, on heidän asiansa, me keskitymme Ukrainan auttamiseen ja oman puolustuksemme vahvistamiseen, Valtonen totesi.

Billströmin mukaan Venäjä on osoittanut käyttävänsä kaikki mahdolliset tekosyyt hyväkseen sodan jatkamiseen.

Lähi-idän tilanteen osalta ulkoministeri Valtonen piti erittäin tärkeänä, että Gazan alueelle löytyisi mahdollisimman pian yhteisymmärrys humanitaarisesta tulitauosta. Se voisi hänen mukaansa johtaa aikanaan myös pysyvämpään taukoon taisteluissa.

– Tämä on tietysti kytkettävä (israelilaisten) panttivankien välittömään vapauttamiseen ilman ehtoja, Valtonen lisäsi.

Billströmin mukaan Ruotsi on yhdessä EU:n ja muiden kumppaneidensa kanssa tehnyt selväksi Israelille, että Gazaan pitää päästää kiireellisesti humanitaarista apua helpottamaan alueen katastrofaalista tilannetta.

Lue myös:

    Uusimmat