Littoistenjärvi puhdistettiin toissa kesänä kristallinkirkkaaksi, mutta nyt se on leväisempi kuin koskaan – miten käy keväällä kirkastetun Valkijärven?

1:28
Näin haiseva Littoistenjärvi puhdistettiin toissa kesänä

Keväällä 2017 kemiallisesti puhdistettu Kaarinassa sijaitseva Littoistenjärvi on jälleen täynnä levää. Järvi oli puhdistuksen jälkeen suosittu uintikohde kirkkaan vetensä ansiosta, mutta kahden vuoden aikana vedestä on tullut sameaa. Nyt Littoistenjärven hoitoyhdistys tarkkailee järven uintikelpoisuutta.

Littoistenjärven hoitoyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Heikkilä myöntää, että järven tilassa on tapahtunut muutoksia lyhyessä ajassa.

– Sinilevää on runsaammin kuin aikaisempina vuosina. Järven vesi on värjäytynyt leväkasvuston takia vihreäksi.

Heikkilä kertoo, että monia toimenpiteitä järven puhdistamiseksi aloitetaan syksyllä. Tarkoituksena on poistaa järvestä esimerkiksi vesiruttoa. Toistaiseksi järvi on uintikelpoinen, mutta tilanteessa voi tapahtua nopeitakin muutoksia.

– Uimareita ei ole juuri näkynyt, sillä tieto sinilevästä on kulkeutunut nopeasti. Tilannetta pitää seurata tarkkaan, koska jos myrkyllistä sinilevää havaitaan, järvi ei ole uintikelpoinen, Heikkilä sanoo.

Ympäristöministeriö on antanut avustusta järven puhdistukseen. Heikkilä kertoo, että hoitoyhdistys tekee tiivistä raportointia järven tilassa tapahtuvista muutoksista. Yhdistys aikoo seuraavaksi tarkkailla järven sinileväpitoisuuksia mittarilla, jonka myötä tilannetta on mahdollista seurata reaaliaikaisesti.

Nyt kirkastettiin Valkijärvi 

Järven kemiallinen puhdistus on ollut ajankohtainen asia myös Sastamalassa sijaitsevalla Valkijärvellä, joka puhdistettiin ammoniumkloridilla tämän vuoden toukokuussa. Toistaiseksi järvi on pysynyt kirkkaana puhdistamisen jälkeen. Ennen sitä järven vesi oli käyttökelvotonta.

– Mitta tuli täyteen viime vuonna, kun vesi alkoi puuroutua, eikä sitä voinut käyttää edes saunomisen yhteydessä. Nyt vesi on taas täysin käyttökelpoista. Luoja tietää, pysyykö se sellaisena, Valkijärven kunnostusyhdistyksen puheenjohtaja Timo Rajala kertoo.

Rajala kertoo, että vajaan yhdeksän hehtaarin kokoisen Valkijärven puhdistaminen oli iso taloudellinen investointi. Hän ei ole huolissaan mahdollisuudesta, että järvi voisi kokea Littoistenjärven kohtalon. Hän muistuttaa, että järvellä vallitsevat erilaiset olosuhteet.

– Kyllähän siinä tietysti pieni huoli on olemassa. Valkijärvi poikkeaa kuitenkin Littoistenjärvestä esimerkiksi siten, että sen ympärillä ei ole viljelyksiä, Rajala pohtii.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja