Lista: Tunnista automekaanikon huijausyritykset

Yhdysvaltalainen Fox News -sivusto haastatteli USA:n kuluttaja-asioita käsittelevän Consumer Reports -julkaisun päämekaanikkoa autonhuollossa tapahtuvista huijausyrityksistä.

Consumer Reports -kuluttajajulkaisun autoasioiden päämekaanikko John Ibbotson tietää autonkorjausalan piilevät miinat. Hän on ollut bisneksessä vuodesta 1990.

– Asiakkaan suuri pelkotila tarkoittaa suuria voittoja, hän tokaisee Fox Newsin haastattelun alkajaisiksi.

Tällä hän viittaa siihen tilanteeseen, jossa autoilijassa herätetään huoltomiehen toimesta enemmän huolta kuin on aiheen – lisähuoli ajaa panostamaan auton korjaustoimiin sellaistenkin osien kohdalla, jotka ovat vielä ehjiä tai joita mekaanikko keksii ehdottaa vaihdettavaksi.

Fox Newsin Ibbotsin kanssa kokoamasta listasta voi oppia, milloin hälytyskellojen kannattaa soida:

1. Korjaukset tyyppivian takia

Auton osia voidaan yrittää vaihtaa tutkimatta – vetoamalla siihen, että kyseessä on auton tyyppivika tai yleisesti tunnettu ongelma kyseisessä automallissa.

2. "Vaihteiston huuhtelu"

Vaihteiston (toim. huom. Yhdysvalloissa valtaosa autoista automaattivaihteisia) öljynvaihto voi Ibbotsonin mukaan olla haitaksi käytetyn auton toiminnalle. MTV Autojen valistunut lukija nimimerkillä "Timo" tarkentaa aiempaa käännöstä:

– Jos automaattivaihteiston öljyjä ei ole vaihdettu määräajoin (joihinkin vaihteistoihin ei suositella ollenkaan), niin todella vanhoja öljyjä ei ehkä kannata enää vaihtaa. Laatikon sisään kertyy ajan myötä likaa (sekä metallihiukkasia), jotka saattavat lähteä uusien öljyjen mukana kiertoon. Se taas saattaa aiheuttaa vaihdelaatikon erittäin pienistä öljykanavista, pienistä toleransseista ja kitkapintojen liiallisesta luistosta johtuen ongelmia vaihdelaatikon toimintaan, Timo kommentoi tulikivenkatkuisten sanavalintojen höystämänä.

3. Jarruremontti

Yleensä "huonot" jarrut kaipaavat vain jarrupalojen vaihtoa ja jarrulevyjen säätöä sekä puhdistusta – tällöin päästään halvalla. Mekaanikko taas voi ehdottaa vaihtamaan jarruista kaiken.

4. Keksitty vuoto

Todella huono autokorjaamo voi esimerkiksi suihkuttaa jäähdytysnestettä sopivaan osaan moottoritilaa ja väittää, että jäähdytin olisi rikki. Tällaisessa tilanteessa tulee kysyä mekaanikolta tarkkaa kohtaa vuodolle ja todentaa mahdollinen vika itse.

Onko sinulla erikoisia kokemuksia autohuollosta? Kerro tarinasi ja lähetä sähköpostia osoitteeseen autot@mtv.fi.

Lähde: Fox News

Juttua tarkennettu kello 19.59, käännöstä kohdista Jarruremontti ja "Vaihteiston huuhtelu" on tarkennettu.

Lue myös:

    Uusimmat