Lisäravinteet lisäävät kuolleisuutta – kärkisijalla rauta

Rautavalmisteiden käytön on todettu lisäävän kuolleisuutta ikääntyvillä naisilla. Professori kertoo naisten raudan tarpeen vähenevän, kun vaihdevuodet ovat ohi.

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa on havaittu, että lisäravinteiden käyttö lisää ikääntyvien naisten kuolleisuutta. Kaikkein eniten kuoleman riskiä kasvatti rautavalmisteiden syöminen.

Tutkimus perustui Iowan osavaltiossa Yhdysvalloissa kerättyyn aineistoon. Lähes 40 000:ta tutkimuksen alkaessa yli 60-vuotiasta yhdysvaltalaista naista oli seurattu 22 vuoden ajan. Naiset olivat raportoineet omasta hivenaineiden ja vitamiinien käytöstään tutkimusjakson ajan. Jakson päättyessä 60 prosenttia naisista oli ollut elossa.

Helsingin yliopiston elintarviketieteen professori Mikael Fogelholm selittää juuri raudan lisäävän kuolleisuutta siksi, että naisten raudan tarve vähenee suuresti vaihdevuosien jälkeen, kun kuukautiset ovat loppuneet.  Liian suuri raudan saanti voi silloin olla elimistölle haitallista.  

– Tutkimusten mukaan ikäihmisen elimistö näyttäisi jopa keräävän rautaa eikä suuri raudan määrä elimistössä ole hyvä asia, Fogelholm kommentoi.

Raudan lisäksi havaittiin, että kuoleman riskiä kasvattivat myös esimerkiksi syödyt B-vitamiinivalmisteet, magnesium ja sinkki. Sen sijaan kalsiumin ei todettu kasvattavan riskiä, vaikka sellaisia tuloksia on saatu useista muista tutkimuksista.

Fogelholm kehottaa olemaan maltillinen vitamiini- ja hivenainevalmisteiden käytössä.

– Monivitamiinitabletti voi olla ihan hyvä ratkaisu, mutta yksittäisten ravintoaineiden suuret määrät eivät ole hyödyllisiä. Ne voivat olla jopa haitallisia, hän painottaa.

Tutkijat ovat huolissaan lisäravinteiden liiallisesta käytöstä, joka on ilmiö etenkin Yhdysvalloissa. Useilla vitamiini- ja hivenainevalmisteillakin voi toisiinsa tai lääkitykseen yhdistettynä olla sivuvaikutuksia.

Lue myös:

    Uusimmat