Mainos

Lisää vankeja vapaaksi Moskovassa

Panttivankeja moskovalaisteatterissa pitävät tshetsheenisissit ovat vapauttaneet lisää panttivankeja. Aiemmin tänään he ovat uhanneet aloittaa panttivankien tappamisen pian, jos kaappaajien vaatimuksiin ei suostuta viipymättä.

Moskovalaisteatterin vallanneet sissit ovat illalla ilmoittaneet haluavansa neuvotella presidentti Vladimir Putinin edustajan kanssa.

Sissit ovat tänään päästäneet vapaaksi yhteensä 19 panttivankia; seitsemän päästettiin vapaaksi varhain tänä aamuna ja kahdeksan lasta vapautettiin puolen päivän aikoihin. Illalla kello 21 Suomen aikaan vapautettiin neljä vankia. Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n edustaja kertoi aamulla, että tshetsheenisissit olivat luvanneet vapauttaa tämän päivän aikana kaikki 75 ulkomaalaista vankiaan.

Yhden venäläisneuvottelijan mukaan Moskovassa teatterin kaapanneet tshetsheenit ovat uhanneet aloittaa panttivankien tappamisen jo tänä iltana, jos Venäjän viranomaiset eivät viipymättä suostu kaappaajien vaatimuksiin. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters. Muiden tietojen mukaan tappaminen on uhattu aloittaa huomisaamuna.

Venäjän viranomaiset ovat lupasivat iltapäivällä säästää panttivankeja ottaneiden tshetsheenien hengen, jos he laskevat vankinsa vapaiksi, sanoi Venäjän tiedustelupalvelun FSB:n johtaja keskusteltuaan presidentti Vladimir Putinin kanssa.

-Jos panttivangit vapautetaan, takaamme, että kaappaajien henki säästetään, Nikolai Patrushev sanoi ORT-tv:n lähetyksessä. -Käymme parhaillaan neuvotteluja (kaapparien kanssa) ja jatkamme niitä ja toivomme, että ne johtavat myönteisiin tuloksiin panttivankien kannalta, Patrushev sanoi uutistoimisto Interfaxille.

Ensimmäinen panttivanki vapautettiin puoli kuudelta paikallista aikaa ja tuntia myöhemmin vielä kuusi. Kuuden vangin poistuminen teatterista näytettiin NTV-televisiokanavalla. NTV:n kuvausryhmä ja joukko lääkäreitä pääsi moskovalaisteatteriin sisään aamuyöllä.

Televisiossa näytettiin aiemmin teatterin keittiössä kuvattua kahta naamioitunutta miestä ja kolmatta kasvot peittämättä esiintynyttä miestä. Miehet kantoivat automaattiaseita. Lisäksi venäläinen kuvausryhmä kuvasi kahta mustiin asuihin pukeutunutta naista, joiden vartalon ympärille oli kiinnitetty räjähteitä ja he heiluttelivat televisiokuvassa pistooleita.

Lääkärit toivat teatterissa panttivankeina oleville ihmisille ruokaa ja lääkkeitä. Lääkärit menivät teatteriin yhtäaikaa kuvausryhmän kanssa. Panttivankien joukossa on useita kymmeniä lapsia ja 75 ulkomaalaista.

Sissit ovat uhanneet ampua kaikki noin 700 panttivankia tai räjäyttää rakennuksen, ellei Venäjän armeija vetäydy Tshetsheniasta seitsemässä päivässä.

Venäjän hallituslähteet kertovat sulkeneensa alueellisen tv-kanavan ja Moskovan Kaiku -radioaseman internetsivun, koska niillä oli välitetty moskovalaisen teatterin vallanneiden tshetsheenien haastatteluja.

Panttivangit jaettu ryhmiin

Moskovalaisen teatterin vallannut tshetsheenijoukko on jakanut panttivankinsa useisiin ryhmiin, kertoi venäläinen Interfax-uutistoimisto illalla.

Miehet, naiset, ulkomaalaiset, venäläiset ja ukrainalaiset on sijoitettu eri huoneisiin teatterissa, kertoi Interfax.

Tieto perustuu uutistoimiston mukaan panttivankidraamaa seuraavalta venäläiseltä kriisiryhmän jäseneltä saatuihin tietoihin.

Syynä ryhmiin jakamiseen saattaa olla se, että tshetsheenit arvelevat venäläisten yrittävän rynnäkköä teatteriin, kertoi kriisiryhmän jäsen.

Omaisille avattiin kriisikeskus

Moskovassa tuhannet omaiset odottavat epätoivoisina tietoja panttivankeina olevista läheisistään. Teatterin lähistölle perustettu kriisikeskus tarjoaa tuoreimpien uutisten lisäksi ruokaa ja lohtua.

Tänään osa omaisista järjesti Tshetshenian sodan vastaisen mielenosoituksen - sissien vaatimuksesta.

Teatterin lähistöllä seisoo kymmeniä tyhjiä busseja. Ne ovat sitä hetkeä varten kun kaikki panttivangit vihdoin vapautetaan. Mutta toistaiseksi odotus jatkuu.

Venäjä: Mashadov iskun takana

Venäjän apulaissisäministerin mukaan Tshetshenian presidentti Aslan Mashadov on henkilökohtaisesti vastuussa Moskovan panttivankikriisistä.

Ministeri sanoi tietojensa perustuvan al-Jazeera-televisiokanavalla esitettyihin kommentteihin. Yksi tshetsheeneistä kertoo kanavalla näytetyllä videolla ryhmän toimivan "Tshetshenian sotilasjohdon käskyjen mukaan".

Tshetshenian johto on kuitenkin kiistänyt, että sillä olisi mitään tekemistä yhä useita satoja ihmisiä teatterissa panttivankeinaan pitävän ryhmän kanssa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Moskovassa tuhannet omaiset odottavat epätoivoisina tietoja panttivankeina olevista läheisistään. (Seitsemän uutiset 25.10.2002).
(Kymmenen uutiset 25.10.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.