Lisää luistoa suksiin ja tehoa aurinkopaneeleihin – Aalto-yliopiston tutkijat kehittivät vettähylkivän panssaripinnoitteen

2:05
Katso video: Tästä uudessa innovaatiossa on kyse!

Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet vettähylkivän panssaripinnoitteen, jolla on lukemattomia käyttömahdollisuuksia. Uudenlaisen pinnoitteen avulla voidaan esimerkiksi parantaa suksien luistoa, estää jään muodostumista lentokoneiden siipiin tai vähentää aurinkopaneeleiden likaantumista. Seuraavaksi etsitään yrityksiä, joiden kanssa voidaan kehittää kaupallisia sovelluksia pinnoitteesta.

Hydrofobisia eli vettähylkiviä pinnoitteita on valmistettu ennenkin, mutta Aalto-yliopistossa kehitetty uusi pinnoite on myös erittäin kestävä.

– Kaikki aikaisemmat tuotteet ovat sellaisia, etteivät ne kestä mekaanista rasitusta. Meidän pinnoite on oikeasti ensimmäinen, jonka voisi ajatella toimivan pitkän aikaa jossakin käyttökohteessa, uskoo Liiketoiminnan kehittäjä ja tutkija Juuso Korhonen Aalto-yliopistosta.

Pinnoitteen kestävyys perustuu kuppimaiseen rakenteeseen.

– Meidän ratkaisussa se pinnoite suojataan kuppimaisella rakenteella, jolloin mekaaninen hankaus ei pääse vaikuttamaan siihen pintaan, selittää Korhonen.

Lukuisia erilaisia käyttömahdollisuuksia

Vettähylkivä panssaripinnoite soveltuu lukuisiin erilaisiin käyttötarkoituksiin. Sen avulla voidaan esimerkiksi pitää aurinkopaneelit puhtaina niin, ettei pinnalle kertyvä lika vähennä niiden tehoa. Pinnoitteen avulla voidaan myös estää jään muodostumista lentokoneiden siipiin tai tuulivoimaloiden lapoihin. Pinnoite voisi toimia myös suksissa.

– Tämmöinen hyvin vettähylkivä pinta voisi toimia erityisen hyvin silloin, kun on kyseessä aika lämmin keli, jolloin muodostuu vesipatja lumen ja pohjan väliin ja tämä voisi tuoda hyvän luiston sukseen, arvioi Korhonen.

Uusi pinnoite on myös antibakteerinen, joten siitä voisi olla hyötyä esimerkiksi terveydenhuollossa.

– Voidaan ajatella pöytäpintoja, jotka voisivat olla sairaalaympäristössä. Silloin bakteerit ja virukset eivät pääsisi kasvamaan niissä ja levittämään sillä tavalla sairauksia, sanoo Korhonen.

Yhteydenottoja eri puolilta maailmaa

Tarkkaa kuvaa siitä, miten paljon uuden pinnoitteen lisääminen tuotteeseen nostaisi sen hintaa, ei vielä ole.

– Riippuu tuotteesta ja mistä materiaalista se on valmistettu. Jossain tapauksessa hinnankorotus voi olla merkittäväkin, mutta toisissa tapauksissa voidaan päästä hyvinkin pieniin tuotantokustannuksiin. Itse pinnoitteen tekeminen ei vaadi kovin paljoa ja se on muokattavissa moneen eri tarkoitukseen, huomauttaa Korhonen.

Nyt tutkijat etsivät yhteistyökumppaneiksi yrityksiä, joiden kanssa pinnoitetta voisi kehittää kaupallisiksi tuotteiksi. Yhteydenottoja on tullut eri puolilta maailmaa. Parhaassa tapauksessa pinnoite saattaa olla jossain tuotteessa jo muutaman vuoden päästä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja