Lintuinfluenssaepidemiaan varaudutaan Suomessakin

Suomi hankkii lintuinfluenssan varalta lisää lääkettä. Maailmanlaajuisesta epidemiasta ei tällä hetkellä ole merkkejä.

Suomi hankkii lintuinfluenssan varalta lisää lääkettä varmuusvarastoon. Lääkekuurien kokonaismäärä nousee 1,3 miljoonaan. Osa lääkkeistä on kapseleita, osa jauhetta. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) pyynnöstä tilatut lääkkeet saadaan maahan touko-kesäkuussa.

Varmuusvarastossa on tällä haavaa 28 000 kuuria, jotka tilattiin jo vuosi sitten. Pandemiasta eli yli maapallon leviävästä isosta influenssaepidemiasta ei ole tällä hetkellä merkkejä. Kaakkois-Aasiassa virus on tarttunut linnuista muutamaan kymmeneen ihmiseen. Moni sairastunut on kuollut.

Epidemiaa mahdoton ennustaa

Viruksen mahdollista muuntumisesta ihmisestä ihmiseen tarttuvaksi ja siihen liittyvää epidemiaa on STM:n mukaan mahdotonta ennustaa. Maailman terveysjärjestö WHO suositellut lääkkeen hankkimista varastoon. Tutkituissa tapauksissa virus ei ole oppinut tarttumaan ihmisestä toiseen, sanoo laboratorionjohtaja Reijo Pyhälä Kansanterveyslaitoksesta.

Turisteilla pieni riski

-Tuleeko pandemia vai ei, sitä ei kukaan tiedä. Virologit sanovat, että tulee. Täytyy muistaa, että kaikki eivät sairastu, vaikka pandemia tulisikin, kuvailee Pyhälä.

Vuosien 1957 ja 1968 influenssapandemioiden perusteella on arvioitu, että Suomessa voisi sairastua 25-30 prosenttia väestöstä ja kuolleisuus sairastuneista olisi noin yksi prosentti.

Monenlaisia pandemioita

Pandemiat voivat olla hyvin erilaisia. Tavallisiin vuosi-influenssoihin ja jälkitauteihin kuolee arviolta 250-1500 ihmistä vuodessa. Pyhälän mielestä tilanne on nyt parempi kuin vuosi sitten, jolloin Kaakkois-Aasiassa viruspesäkkeitä oli enemmän. Joiltakin alueilta virus hävisi välillä, mutta palasi viime kesänä. Nyt on kuitenkin huomattu, että ankat ja hanhet voivat olla lintuinfluenssan oireettomia kantajia, jolloin niitä on vaikea varoa.

Turisit melko turvassa

Kaakkois-Aasiassa on meneillään tavallinen kausi-influenssa. Turistille riski saada lintuinfluenssa on Pyhälän mukaan pieni, kunhan välttää siipikarjaa esimerkiksi toreilla ja huolehtii käsi- ja jalkahygieniasta. Valtaosa lintuinfluenssaan sairastuneista on saanut sen joko linnun raa'asta verestä, teurastuksen yhteydessä tai ulosteesta.

Varautuminen parantunut

Aiemmin pandemiat ovat tulleet täytenä yllätyksenä. Varautuminen on Pyhälän mielestä viime vuosina parantunut, sillä 1990-luvun alkupuolella keksittiin keinot päästä viruksen jäljille aiemmin.

Suomi hankki lääkkeet ripeästi

Huoltovarmuuskeskuksen ylijohtaja Mika Purhonen on tyytyväinen, että Suomessa toimittiin nopeasti ja niin lääkkeet saadaan jo kesäksi. Huoltovarmuuskeskus teki 14 miljoonan euron tilauksen tiistaina. Kapselit säilyvät viisi vuotta ja jauhe pitempään. Lääkkeitä ovat hankkimassa myös ainakin Ranska, Englanti ja Norja. Tällä lääkkeellä on vain yksi valmistaja koko maailmassa, sanoi Purhonen.

Rokotteen kehittely yhä kesken

Lääkkeellä voidaan hoitaa influenssaan sairastuneita, suojata sairastuneiden lähiomaisia ja terveydenhuoltohenkilöstöä sekä estää viruksen leviämistä. Pitkäaikainen suoja saataisiin rokotteella, mutta sen kehittäminen on yhä kesken. Lääkintöneuvos Merja Saarinen STM:stä sanoo, että varmuusvaraston lääkkeitä käytetään vasta sitten, jos maailmalla on selvä pandemiatilanne ja Suomessakin on jo sairaustapauksia.

Vaikuttava aine oseltamiviiri

Lääkkeitä tarvitsevista riskiryhmistä voidaan tehdä päätöksiä, kun on selvitetty, millainen virus on ja tiedetään sen leviämistapa. Sairastuneita ensilinjassa hoitavat terveydenhuollon työntekijät suojataan lääkkeellä. Alle yksivuotiaille ja raskaana oleville ei lääkettä tule antaa. Lääkkeen vaikuttava aine on oseltamiviiri. Sairastuneen pitää ottaa lääke 48 tunnin kuluessa oireista, jotta lääke lyhentää oireiden kestoa ja vähentää jälkitauteja. Lääke on hyvin siedetty, Saarinen sanoo.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 10.03.2005)

Lue myös:

    Uusimmat