Lintuekspertti: Tästä linnut tietävät, milloin on aika muuttaa

Lintujen kevätmuutto 25:19

Studio55.fi -ohjelmassa vieraillut Linnut-lehden päätoimittaja Jan Södersved kertoo miksi linnun kannattaa muuttaa pohjoiseen ennen muita lajitovereitaan.

Linnut-lehden päätoimittaja ja BirdLife Suomi Ry:n tiedottaja Jan Södersved kertoo, että lintujen kevätmuutto alkoi tänä vuonna noin kolme-neljä viikkoa aikaisemmin kuin tavallisesti.

– En muista omana aikana, että olisi ollut näin aikaista kevättä, enkä ole löytänyt mitään viitteitä siitä, että lintujen kevätmuutto olisi koskaan alkanut niin aikaisin kuin tänä vuotta, Södersved toteaa.

– Esimerkiksi töyhtöhyyppiä tuli helmikuun puolella Suomeen jo sadoittain, kun niitä yleensä tulee vasta siinä maaliskuun loppupuolella, sanoo Södersved.

Södersved kertoo, että kevään ensimmäiset muuttolintulajit ovat niin sanottuja säämuuttajia. Tämä tarkoittaa sitä, että sää ratkaisee pitkälti sen, milloin ne lähtevät pohjoiseen.

– Muuttoaika riippuu siitä, millainen sää on siellä missä ne linnut silloin ovat. Ensimmäiset muuttajat eivät tule kovin kaukaa, ne talvehtivat Länsi-Euroopassa. Ne lähtevät sieltä pikkuhiljaa pohjoiseen aina kun on sopiva hetki, on lämmintä ja sopivaa etelä- tai lounaistuulta, Södersved sanoo.

Lintujen kannattaa Södersvedin mukaan lähteä pohjoiseen aikaisin, sillä nämä linnut saavat valita pesäpaikkansa ensimmäisenä. Näin he saavuttavat paremman aseman lajitovereihinsa verrattuna.

Millainen linnunpönttö on toimiva ja mihin linnunpönttö kannattaa sijoittaa? Katso Södersvedin haastattelu kokonaan! 

Lue myös:

    Uusimmat