Lauha talvi on saanut luonnon sekaisin: Mustarastas aloitti jo pesinnän ja pöllöt soidinhuutelun – katoaako riekko ilmaston lämmetessä Suomesta kokonaan?

6:38
BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved kertoi lintujen muuttuneesta maailmasta MTV Uutiset Livelle. Kysyimme myös helsinkiläisten mielipiteitä lumettomuudesta ja lämpimästä säästä.

Lämmin ja lumeton talvi muuttaa rajusti lintujen käyttäytymistä. Tammikuussa pesivä mustarastas on suuri harvinaisuus, ihmettelee lintuasiantuntija.

Lauha sää jatkuu, ja esimerkiksi Keski-Suomeen on luvattu alkuviikoksi jopa +10 astetta. BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved kertoo MTV Uutiset Livelle, että järjestölle on tullut paljon havaintoja aktiivisesti laulavista linnuista. Esimerkiksi pöllöt ovat jo laulaneet soidinhuutelujaan.

– Joka vuosi leutoina jaksoina mustarastaat ja tiaiset ovat kyllä äänessä, mutta se että mustarastas aloittaa jo nyt pesinnän, on todella poikkeuksellista.


Tunturilajit katoavat kokonaan?

Jan Södersvedin mukaan tietyt lintulajit saapuvat Suomeen nyt jopa viikkoja aikaisemmin kuin vaikka 20–30 vuotta sitten. 

– Yhä useammin alkaa olla näitä aikaisia keväitä. Nyt kun meillä on jäättömiä talvia, erityisesti vesilinnut jäävät talvehtimaan Suomeen huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin. Näitä lajeja ovat isokoskelot, joutsenet, telkät ja tukkasotkat. 

Suurimmassa vaarassa talvien lämmetessä ovat pohjoisimmat lintulajit, jotka voivat kadota Suomesta kokonaan. Näitä ovat muun muassa riekko, kiiruna ja pulmunen.

– Sään lämmetessä pohjoisimmat lajit ovat ahtaalla. Niiden levinneisyys ei voi loputtomasti vain siirtyä pohjoisemmaksi. Jos tunturilajien olot kurjistuvat oikein paljon, ne voivat hävitä maastamme kokonaan, Södersved suree. 

Toisaalta ilmaston muuttuessa Suomeen saattaa tulla kokonaan uusia lintulajeja etelämpää.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja