Lintilä ei suostu paljastamaan suosikkiaan keskustan puheenjohtajakisassa: "Se olisi kuolemansuudelma"

Ministeri Lintilä kertoo MTV:lle hurjan kokemuksensa rauhanturvaajana – ”Taputin omaa rynnäkkökivääriäni” 5:03
Video: Valtiovarainministeri Lintilä MTV Uutisten erikoishaastattelussa heinäkuussa.

Keskusta valitsee syyskuun alussa uuden puheenjohtajan. Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) päätti olla asettumatta ehdolle "pragmaattisten syiden" vuoksi.

Aikataulut olisivat menneet pahasti ristiin, sillä keskustan puheenjohtajakiertuetta käydään samaan aikaan kun budjetin valmistelu on kuumimmillaan.

Päätös pitää, eikä Lintilä ole tullut toisiin ajatuksiin. Hän ei myöskään suostu paljastamaan omaa suosikkiaan kisaa käyvien elinkeinoministeri Katri Kulmunin ja puolustusministeri Antti Kaikkosen väliltä.

– Luulen, että jos rupeaisin suosimaan jompaakumpaa, niin se olisi kuolemansuudelma, Lintilä sanoo.

Lintilä ei halua ennakoida, mitä hänelle käy, jos keskustan seuraava puheenjohtaja haluaa ottaa itselleen valtiovarainministerin salkun.

– Tuleva puheenjohtaja tekee omat päätöksensä. Tuleeko hän tähän taloon, jatkaako hän nykyisissä tehtävissä, tapahtuuko jotain muutoksia heti, tapahtuuko myöhemmin? Ei se ole tietyllä tavalla minun asia. Tässä kansanliikkeessä on aina tehty niitä hommia, joita kansanliike on antanut.

"Ei tuolla kokoomuksenkaan puolella aaltoja tehdä"

Sekä Kulmuni että Kaikkonen ovat arvioineet, että mahdollisessa salkunvaihdossa ei kannata hötkyillä puheenjohtajavalinnan jälkeen.

Esimerkiksi Kaikkonen on pohtinut, että uudella puheenjohtajalla on perusteltuja paineita siirtyä valtiovarainministeriöön, mutta vaihto voi siirtyä Suomen EU-puheenjohtajakauden yli. EU-puheenjohtajakausi kestää tämän vuoden loppuun.

Keskustan kannatus on laahannut historiallisen huonoissa luvuissa, ja Lintilän mukaan puolueen olisi pystyttävä kirkastamaan kertomustaan.

Hän sanoo, että tässä onnistuttiin vuonna 2015, puolue kiteytti viestinsä Suomi kuntoon -sanomaan, mutta "tuotantokausi kakkonen" epäonnistui, kun hallituskaudella tehtyjen päätösten perusteita ei osattu avata äänestäjille tarpeeksi hyvin.

Hän kuitenkin pohtii, että politiikan tekemisessä riittää pohdittavaa itse kullakin.

– Luulen, että ei tuolla kokoomuksenkaan puolella aaltoja tehdä, kun kannatus on reilut 16 prosenttia ja ollaan oppositiossa. 

Lue myös:

    Uusimmat