Mainos

Linnan juhlissa nähdään iltapukuja, jotka syntyivät väkivaltaa kokeneiden naisten tarinoista

Linnan juhlissa muistutetaan lähisuhdeväkivallan yleisyydestä, kun vihreiden kansanedustaja Emma Kari, vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen ja nuorisoalan kattojärjestö Allianssin puheenjohtaja Elisa Gebhard pukeutuvat aiheesta kertovan kampanjan iltapukuihin.

Video: Pukusuunnittelija Anne-Mari Pahkala käytti viime vuoden Linnan juhlien puvuissa kankaana merestä kerättyä jätettä!

2:27

Muotisuunnittelija Anne-Mari Pahkala on suunnitellut Naisten Linjan Se kolmas -kampanjaan kolme iltapukua, jotka ovat saaneet inspiraationsa lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden naisten tarinoista. Kampanjaan lähetettiin yli 50 tarinaa, joista Pahkala valitsi kolme.

Karin punainen puku on suunniteltu perheväkivaltaa kokeneen pienten lasten äidin tarinan pohjalta.

–  Pienten lasten äitinä se tuli iholle. Nainen kuvailee tarinassa vahvasti, miten väkivalta hiljalleen normalisoituu perheessä. Hän myös kuvailee häpeää, joka äidillä tällaisessa tilanteessa on. Samalla tämä nainen teki minuun vaikutuksen, sillä kaikkien kokemustensa jälkeen hän pääsi ulos vahvasti taistelutahtoisena.

–  Minusta puku on taistelijan, selviytyjän ja vahvan naisen puku, ja se kertoo nimenomaan tästä tarinan naisesta. Puku on yksinkertainen, mutta voimakas, Kari kuvailee.

Kari saapuu juhliin puolisonsa Tapio Laakson kanssa.

"Asiat voivat olla hyvin pienestä kiinni"

Gebhardin mustakultainen iltapuku syntyi väkivaltaisessa parisuhteessa olleen, urallaan menestyneen naisen tarinasta.

–  Minulla ei ollut hetkeäkään epäilyksiä, voisinko mennä tähän mukaan. Pidän näitä asioita tärkeinä, joten koin kunniana tällaisen asian esillä pitämisen tärkeänä päivänä, Gebhard sanoo.

Tarinan nainen oli 25-vuotias aloittaessaan suhteen väkivaltaisen kumppanin kanssa. Gebhard on nyt samanikäinen.

–  Siitä tulee mieleen, että asiat voivat olla hyvin pienestä kiinni. Suunnittelija on kuvannut, että puku symboloi syvää surua, mutta myös toivoa, jota tosi kovia kokenut ihminen kokee.

–  Tarinoissa moni häpeää kokemaansa väkivaltaa. Toivoisin, ettei kukaan nuori kasvaisi ympäristöön, jossa väkivallan uhrien täytyy syyttää itseään tai hävetä kokemaansa väkivaltaa.

Gebhard kertoo osallistuvansa Linnan juhliin kunnioituksella. Hän menee Linnaan avopuolisonsa Bettiina Heinon kanssa.

Arvostusta yhteiskunnallisille kannanotoille

Pekosen pukusuunnitelmiin tuli viime hetken muutos. Alun perin hän oli aikonut pukea ylleen vanhan iltapuvun, jota oli tarkoitus tuunata Pahkalan kanssa, mutta sovituksen yhteydessä Pahkala sai idean, että Pekonen voisikin kantaa yhtä kampanjapuvuista.

Kultasävyinen puku kuvastaa teini-ikäisenä raiskatuksi tulleen naisen tarinaa. Nainen kertoo tarinassa väkivallan jättämistä jäljistä ja syyllisyyden tunteesta.

–  Tarinassa tuli esiin henkilön kokema häpeä ja miten hän koki syyllisyyttä tapahtuneesta, vaikka itse ei tietenkään ollut syyllinen tapahtumiin, Pekonen sanoo.

Pekonen kertoo olevansa todella otettu, että pääsi mukaan kampanjaan loppumetreillä.

–  Olen tehnyt Anne-Marin kanssa yhteistyötä jo vuosia. Arvostan paljon hänen työtään ja sitä, miten näihin pukuihin liittyy aina jokin yhteiskunnallinen kannanotto.

Pekonen saapuu juhliin puolisonsa Henri Pekosen kanssa.

Moraaliin ja vallan väärinkäyttöön liittyvät teemat esillä seuraavaksi?

Linnassa nähdään yli kymmenen Pahkalan suunnittelemaa iltapukua, joista monet on tehty kierrätysmateriaaleista.

Pahkalalla tiimeineen on ollut kiire, sillä viimeisimmän asiakkaan kutsu Linnaan tuli noin kaksi viikkoa ennen juhlia.

–  Muutaman vakioasiakkaan kanssa on tiedetty jo aiemmin, että puku tulee. Esimerkiksi kansanedustaja Sofia Vikmanin (kok.) kanssa teimme puvun yhdessä nyt jo seitsemättä kertaa.

Pahkala huomauttaa, että esimerkiksi hän ja Emma Kari nostivat luonto- ja ympäristöteeman Linnassa esille jo vuonna 2016. Tuolloin Kari juhli Pahkalan suunnittelemassa puvussa, joka oli valmistettu meristä kerätyistä muovipulloista.

–  Nyt kahden vuoden päästä koko itsenäisyyspäivän vastaanoton teema on hyvin samankaltainen. Se kolmas -teema ei suoranaisesti kosketa tämän vuoden Linnan juhlien teemaa, mutta uskon, että moraaliin ja vallan väärinkäyttöön liittyviä teemoja nostetaan seuraavaksi esille.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja