Lindström: Resurssit eivät riitä työttömien haastatteluun, osa päätöksistä ulkoistettava

Lindström: Viranomaispäätöksiä ei ulkoisteta 1:55

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) lupaa, että viranomaiset tekevät jatkossakin työttömyysturvaan liittyvät päätökset. Työttömien kolmen kuukauden välein tehtävät määräaikaishaastattelut aiotaan toteuttaa osin yksityisten yritysten avulla.

Työvoimaviranomaisilla on edessään haastava ja mittava haastattelu- sekä valvontaurakka, kun hallitus päätti budjettiriihessä työttömien haastattelusta kolmen kuukauden välein.

Tähän saakka haastatteluja on järjestetty työttömyyden alussa kolmen ja kuuden kuukauden kohdalla ja sen jälkeen puolen vuoden välein.

– Meillä on esimerkiksi Ruotsiin verrattuna kuusi kertaa pienemmät resurssit, joten se tarkoittaa sitä, että osa näistä päätöksistä täytyy tehdä ulkoistettuna, mutta ei viranomaispäätöksiä vaativia asioita, ne kuuluu viranomaiselle, Lindström sanoo.

Viranomaispäätöksiä ovat muun muassa työttömän saamat etuudet, työttömyysturvaan liittyvät sanktiot ja palkkatuen tai starttirahan myöntäminen.

Lindströmin mukaan vielä on epäselvää, kuinka kakku viranomaisten ja yksityisten yritysten välillä jaetaan.

Pääosa hallituksen osoittamasta 17 miljoonan euron määrärahasta suuntautuu henkilöstöpalveluyrityksille.

– Tässä on vielä monta tehtävänkuvaa, mitkä pitää ratkaista. Mikä on se tehtävänkuva, mitä haastatellaan, mitä siinä kysytään, mutta esimerkiksi palkkatukipäätökset ovat viranomaisten tehtäviä, Lindström painottaa. 

Parhaillaan etsitään keinoja, jottei niin sanotut ”vaikemmin työllistyvät" jäisi viranomaisten kontolle, jolloin lisäpanostus menisi hukkaan.

– Sen takia tämä täytyy rakentaa fiksusti. Päätavoite pitää olla työttömän palvelussa eikä se, että otetaan niin sanotut helpot caset.  Me tiedetään, että siellä on näitä pitkäaikaistyöttömiä, vaikeammin työllistyviä, Lindström sanoo. 

Kasvokkain tapahtuvia tapaamisia pidetään kustannustehokkaana tapana edistää työttömän aktiivista työnhakua. Määräaikaishaastatteluissa pyritään hyödyntämään esimerkiksi puhelin- ja videoyhteyksiä.

Lue myös:

    Uusimmat