Mainos

Lindström: Maahanmuuttajat nopeasti töihin radikalisoitumisen ehkäisemiseksi

2:04

Suomeen tulevat maahanmuuttajat on saatava nopeasti työelämään veronmaksajien rahojen säästämiseksi ja radikalisoitumisen ehkäisemiseksi, sanoo oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.).

Työ- ja elinkeinoministeriössä halutaan tämän vuoksi muun muassa selvittää mahdollisuutta muuttaa turvapaikanhakijoiden työnteko-oikeutta koskevaa lainsäädäntöä siten, että he voisivat tehdä töitä jo vastaanottokeskusvaiheessa. Näin voitaisiin helpottaa oleskeluluvan saaneiden siirtymistä työmarkkinoille.

Samalla ministeriö on tehostamassa maahanmuuttajien osaamisen kartoitusta, jota turvapaikanhakijoiden osalta on tarkoitus tehdä jo vastaanottokeskuksissa.

Osaamiskartoitusta voitaisiin hyödyntää oleskeluluvan saaneiden kohdalla siten, että heidät ohjattaisiin sijoittumaan alueille, joilla on tarjolla osaamista vastaavaa työtä.

Lindströmin mukaan maahanmuuttajat eivät kuitenkaan ole saamassa työnhaussa minkäänlaista etulyöntiasemaa kantaväestöön nähden.

– Kun meillä on valtava työttömyys jo ennestään, ei ole tarkoitus rakentaa mitään ohituskaistoja, Lindström sanoi ministeriön tiedotustilaisuudessa.

1:55

10 000 oleskelulupaa?

Ministeri arvioi, että Suomeen tänä vuonna saapuneista yli 30 000 turvapaikanhakijasta noin joka kolmas saa oleskeluluvan.

Lindströmin mukaan maahanmuuttajien kotouttaminen on valtava haaste. Hän muistuttaa, että kotouttaminen ei ole kaikkien kohdalla onnistunut tähänkään mennessä, vaikka määrät ovat olleet huomattavasti pienempiä.

– Ne tavat, joilla tähän on aikaisemmin vastattu, eivät millään riitä tähän uuteen tilanteeseen. Sen takia on oltava rohkea ja ennakkoluuloton ja mietittävä uusia tapoja ratkaista tämä ongelma, Lindström painotti.

Ministerin mukaan kotouttaminen on myös turvallisuuskysymys. Hän viittasi erilaisiin häiriötapauksiin vastaanottokeskusten liepeillä.

– Jos kotouttaminen ei onnistu, on erittäin todennäköistä, että riski tällaisten tapahtumien lisääntymiseen kasvaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.