Maahanmuuttovirasto tiukemmista ohjeista: Tuet ainoa tapa ohjata oleskeluluvan saaneiden muuttoa

Muuttoa vastaanottokeskuksista pääkaupunkiin ei haluta ainakaan rohkaista. Muuttajilta ollaan poistamassa tukia, mutta maahanmuuttoviraston mukaan kyseessä ei ole uusi asia, ovaan vanhan ohjeistuksen tulkintaa on tiukennettu.

Yle kertoi aiemmin, että turvapaikanhakijoiden muuttoa pääkaupunkiseudulle halutaan vaikeuttaa. Maahanmuuttovirasto on antanut noin kuukausi sitten vastaanottokeskuksille ohjeistuksen, jonka mukaan pääkaupunkiseudulle muuttamista ei tulisi tukea taloudellisesti esimerkiksi vuokratakuusitoumuksen muodossa.

Maahanmuuttoviraston vuonna 2010 päivätty ohje on seuraavanlainen:

"Vastaanottokeskus tukee omaehtoista muuttoa lähinnä omalla ELY-alueella, mutta muuttoa myös toiselle ELY-alueelle on henkilön toiveet ja tarpeet huomioiden mahdollista tukea."

Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Tiina Järvisen mukaan vuoden vaihteen jälkeen tullut käytäntö on lähinnä tiukennus tähän ohjeeseen.

Muuttoa tuetaan ainoastaan omalle tai läheiselle ELY-alueelle. Pääkaupunkiseudulle sen sijaan muuttoa tuetaan vain, mikäli asiakkaalla on jo opiskelu- tai työpaikka valmiina.

Järvisen mukaan syynä on yksinkertaisesti se, että pääkaupunkiseudulla on vaikea löytää kohtuuhintaisia asuntoja ja kotoutumiskoulutukseen pääseminen kestää. Nämä yhdessä tuottavat viraston mielestä usein ongelmia, muun muassa vaikeuksia maksaa vuokraa ja sitä kautta velkaantumista ja asunnottomuutta.

Järvinen sanoo muuton tukien (vuokravakuus, vuokra) olevan vastaanottokeskuksen ainoa keino suunnata asiakkaan muuttoa.

– Tietenkään emme voi kieltää ketään muuttamasta, mutta meillä on jo aiemmin ollut tapauksia, missä oleskeluluvan saanut on palannut lopulta takaisin omalle ELY-alueelleen, koska asiat eivät olekaan sujuneet pääkaupunkisseudulla, Järvinen kertoo MTV Uutisille.

Normaalisti vuokratakuu tai vuokra myönnetään kunnasta, mutta vastaanottojärjestelmä on tässä kohtaa tullut vastaan kuntien haasteellista tilannetta ja avustaa tällä tavalla asiakkaita kuntaan siirtymisessä.

Maahanmuuttovirasto laatii parhaillaan tarkempia ohjeita kuntaan muuton osalta, ja ne valmistuvat kevään aikana. Ohjeistus laaditaan yhteistyössä Työ- ja elinkeinoministeriö TEM:n kanssa niin, että ne ovat synkassa TEM:n ELYille antamien ohjeiden kanssa.

"Valumaa" ei haluta

Maahanmuuttoviraston tiukentunut tulkinta vastaakin hyvin Työ- ja elinkeinoministeriön helmikuista suunnitelmaa. Sen mukaan ministeriö haluaisi sijoittaa turvapaikan saaneet eri puolille Suomea, jotta ei syntyisi "valumaa" kasvukeskuksiin.

Suunnitelman pyrkimyksenä on myös kartoittaa oleskeluluvan saavien osaaminen niin, että heidät voitaisiin sijoittaa paikkakunnille, jossa voisi olla tarjolla sekä työtä että asunto.

Tiukentunut tulkinta herättää kysymyksen siitä, onko oleskeluluvan saanut "samalla viivalla" muiden kanssa.

Järvinen ei näe tässä ongelmaa ja kaivaa esiin hallinto-oikeuden päätöksen joka on jo yllättäen viime syksyltä ja tehty ennen varsinaisen tiukennuksen voimaantuloa. Sen mukaan Maahanmuuttovirasto on toiminut vastaavassa tapauksessa ohjeistuksen mukaisesti.

Oikeusministerin viimeviikkoisen häirintää ja vihapuhetta tutkineen selvityksen mukaan vähemmistöön kuuluvien asuinpaikan valintaan vaikuttavat kuitenkin myös muut asiat kuin talous. Yli 30 prosentilla vähemmistöjen asuinpaikan valintaan vaikutti se, missä henkilö uskoo kokevansa vähemmän vihapuhetta tai häirintää.

Uudenlaista ajattelua kotouttamiseen?

Viime perjantaina turvapaikanhakijoiden kotouttamisesta kokoustivat oikeus- ja työministeri Jari Lindström ja sisäministeri Petteri Orpo. Mukana oli myös Suomen suurimpien kaupunkien johtoa.

Ministeri Lindströmin mukaan kotouttamiseen tarvitaan uudenlaista ajattelua.

– Pitää luoda uudenlaisia toimintamalleja, jossa esimerkiksi maahanmuuttaja voisi opetella suomen kieltä ja hankkia ammatin samanaikaisesti. Maahanmuuttajille on tarjottava mahdollisuuksia, mutta heiltä tulee vaatia myös vastikkeellisuutta. Emme saa opettaa heitä elämään tukien varassa, painottaa ministeri Lindström.

Ministeri Orpo puolestaan korosti kuntien merkittävää roolia nyt, kun painopiste siirtyy kotoutumiseen.

– Kotoutumisen kannalta on erittäin tärkeää, että oleskeluluvan saaneet löytävät kuntapaikan mahdollisimman nopeasti, totesi ministeri Orpo.

Sisäministeriön mukaan minkäänlaisia lakimuutoksia kotouttamisen osalta ei ole kuitenkaan käynnissä, vaikka entisten ohjeistusten tulkintoja tiukennetaan.

Ovatko turvapaikanhakijat turvallisuusuhka? Näin asiaa kommentoivat kansanedustajat Antti Kaikkonen (kesk.) ja Pekka Haavisto (vihr.):

Ovatko turvapaikanhakijat uhka Suomen turvallisuudelle? – Kansanedustajat kommentoivat 4:05

Lue myös:

    Uusimmat