Mainos

Työministeri Lindström kotouttamisesta: Kuntapaikkoja tarvitaan paljon lisää

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin mukaan turvapaikanhakijoiden kotouttaminen ei tule olemaan helppoa. Työministeri Jari Lindström sanoo kotouttamisen vievän runsaasti aikaa ja resursseja.

– Kriittinen vaihe on kuntiin sijoittamisessa. Silloin pitää ottaa huomioon henkilön osaaminen, koulutus ja työmahdollisuus. Emme halua, että kaikki turvapaikanhakijat valuvat pääkaupunkiseudulle, vaan työskentelemme sen eteen, että he jäisivät eri puolille Suomea.

Lindström puhui tänään tiedotustilaisuudessaturvapaikanhakijoiden kotouttamisen ja kuntiin ohjauksen suunnitelmasta keväälle 2016.

Monet yritykset innolla mukana 

Ely-keskukset ovat käyneet kuntien kanssa alustavia neuvotteluja kuntapaikoista. Osa kunnista on suhtautunut mahdollisiin turvapaikanhakijoihin myönteisesti, osa kielteisesti. Lindströmin mukaan haasteita siellä on vielä edessä. Toistaiseksi kuntien kanssa sovittuja kuntapaikkoja on harvemmalle kuin joka viidennelle.  

– Meillä on sopimuksia 80-100 kunnan kanssa. Monet näistä ovat Pohjanmaan suunnalla. Siellä on vahvat perinteet, esimerkiksi vietnamilaisia on sijoitettu aikoinaan alueelle ja he ovat menestyneet hyvin, ylijohtaja Tuija Oivo Työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo.

– Meillä on myös esimerkki erittäin hyvästä yhteistyöstä niin sanotussa kumppanuusohjelmassa, jossa yritykset ovat ilmaisseet halunsa olla auttamisessa mukana. Rakennusalan yritykset ovat esimerkiksi olleet innolla mukana. Meidän poliitikkojen tehtäväksi on lähinnä jäänyt byrokraattisten esteiden poistamisen toiminnan tieltä, Lidström kertoo.

Kotouttaminen maksaa satoja miljoonia 

Suomeen saapui viime vuonna lähes 32 500 turvapaikanhakijaa. Heistä arviolta 30-35 prosenttia eli yli 10 000 henkilöä saanee myönteisen oleskeluluvan ja on kuntapaikan tarpeessa. Lidström kertoo, että vielä ei ole tarkkaa kuvaa siitä, millaista osaamista on oleskeluluvan saaneilla ihmisillä. Kokonaiskuva tarkentuu maaliskuun aikana.

Kotouttamiseen liittyy työpaikan lisäksi myös kielikoulutusta ja asunnon hankintaa. Kotouttaminen tulee Lindstömin arvion mukaan maksamaan kaiken kaikkiaan satoja miljoonia euroja.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.