PS-ministeri komppaa vihreitä: Turvanpaikanhakijoiden työnteon helpottamista syytä tutkia

Ministeri Jari Lindström (ps) suhtautuu suopeasti vihreiden ehdotukseen siitä, että turvapaikanhakija voisi tehdä työtä heti ensimmäisestä päivästä alkaen. 

Työkarenssin poisto on yksi osa vihreiden puoluevaltuuskunnan tänään julkaisemaa ohjelmaa koskien turvapaikanhakijoiden kotouttamista. 

Tällä hetkellä maahantulija voi aloittaa työnteon vasta 3-6 kuukautta turvapaikanhakijaksi rekisteröitymisen jälkeen. 


– En minä ammu sitä alas, se täytyisi tietysti tutkia. Itsellänikin on ollut sellainen ajatus, että kun turvapaikanhakija rekisteröidään, häneltä voisi jo kysyä, mikä on ammatti ja koulutus. Se nopeuttaisi prosessia, Lindström sanoo. 

Ministerin mukaan tulijoiden osaaminen on kirjavaa: osalta puuttuu peruskoulutus ja toisaalta osalla on korkeakoulutaustaa. 

Turvapaikanhakijoiden työnteon helpottamisesta ei siis näytä syntyvän riitaa hallituksen ja opposition välille. Mutta mitä hallitus nyt tekee konkreettisesti maahantulijoiden työnteon helpottamiseksi? 

– Me perustimme juuri ministeriryhmän, jotta saisimme tiedon kulkemaan mahdollisimman sujuvasti yli ministeriörajojen. Koetamme tehdä asioita ennakkoon ja teemme poikkihallinnollista työtä aiempaa enempää, koska ongelma on niin iso, Lindström kertoo. 

"Maahanmuuttajan oltava myös itse aktiivinen"

Vihreät vaatii myös, että työtehtäviin liittyviä kielitaitovaatimuksia rekrytoinnin yhteydessä pitäisi madaltaa. 

– Kielitaitovaatimukset pitää katsoa tapauskohtaisesti. On ammatteja, joissa kielen osaaminen on ehdotonta. Samalla myös maahanmuuttajan pitää tehdä itsekin asioita, että oppii kielen ja sopeutuu suomalaiseen yhteiskuntaan, Lindström kommentoi. 

Turvapaikanhakijoiden työnteon on pelätty vaikeuttavan suomalaisten työttömien työllistymistä. Ministeri ei näe asiassa peikkoja. 

– Silloin kun työpaikka tulee hakuun, kuka tahansa voi sitä hakea. On työnantajan asia, kenet tehtävään valitsee. Täytyy toki muistaa, että Suomessa on suomalainen työehtosopimusjärjestelmä ja sitä pitää kunnioittaa. 

Vartiainen: Ei heikennä muiden työllistymistä

Kansanedustaja ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen entinen pääjohtaja Juhana Vartiainen (kok.) kannattaa myös työkarenssin poistamista turvapaikanhakijoilta.

– Tuskin se toisi työmarkkinoille mitään vallankumouksellista muutosta, mutta muutos olisi joka tapauksessa varmasti parempaan päin. Nyt jo Suomeen tulevissa turvapaikanhakijoissa on aika paljon ihmisiä, joilla on hyvä koulutus ja työhaluja, Vartiainen sanoo. 

Vartiaisen mukaan pelot suomalaisten työpaikkojen viemisestä eivät ole aiheellisia. 

– Työpaikkojen määrä ei ole vakio ja joka tapauksessa osalle toimialoista on pysyvästi hankalaa rekrytoida. Tutkimus ei ainakaan vahvista sellaista lainalaisuutta, että maahanmuuttajat heikentäisivät työllisyyttä jo maassa valmiiksi olevilta. Hyvin pieniä, tilapäisiä vaikutuksia palkkatasoon on tutkimuksessa havaittu.

– Mutta peruslähtökohta on se, että jos maahanmuuttaja työllistyy, se ei ole keneltäkään pois.

Vartiainen on jo ennen pakolaiskriisiä todennut – muihin Pohjoismaihin viitaten – että maahanmuutto palvelee talouskasvua. Kriisi ei ole juurikaan muuttanut Vartiaisen ajattelua. Hän kuitenkin myöntää, että turvapaikan perässä tulevat ihmiset ovat lähtökohdiltaan erilaisia kuin työn perässä tulevat.

– Tämä vaatii meiltä määrätietoisia toimia: pitää luoda koulutus-työsuhteita, kielikoulutusta ja helpottaa oppisopimustoiminnan ehtoja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja