Likaiset ja nälkäiset lapset osa opettajien arkea – myös kesäloman vietosta puhuttava varoen

Opettajat todistavat kouluissa lapsiperheiden köyhyyttä. Joskus koulut joutuvat tekemään jopa lastensuojeluilmoituksia, kun lapsen perustarpeet ovat unohtuneet kesälomilla.

Myös likaiset ja nälkäiset oppilaat ovat osa joidenkin opettajien arkea, kertoo opettajiien ammattijärjestön OAJ:n erityisasiantuntija Jaakko Salo.

– Opettajat joutuvat joskus tekemään jopa lastensuojeluilmoituksia, kun lapsen perushuoltoa ei saada vanhempien taholta kuntoon. Ilmoitukseen on aihetta esimerkiksi silloin, kun lapset tulevat kouluun likaisina tai he valittavat nälkää.

Salon mukaan lapsiperheköyhyys näkyy kouluissa ympäri vuoden.

– Kouluvuoden aikana ruuan puute näkyy erityisesti viikonloppujen jälkeen, kun ruoka maittaa kouluissa erityisen hyvin. Kouluruokailuilla on todella iso merkitys – monelle se voi olla ainoa kunnon ateria, muistuttaa Salo.

Lomista ei kannata kysellä

Kouluun on palattu viimeistään tällä viikolla koko Suomessa. OAJ:n eritysasiantuntijan mukaan opettajilta lomakuulumisista keskustelu vaatii kuitenkin hienotunteisuutta.

– Näin kesälomien jälkeen oppilaiden kanssa usein keskustellaan siitä, mitä he ovat tehneet lomillaan. Eriarvoistuminen näkyy myös lomissa, sillä jotkut lapset ovat kiertäneet lomalla esimerkiksi Australian tai matkustelleet paljonkin, kun joku toinen oppilas on ollut koko kesän kotona. Vertailu ei tietenkään ole järkevää ja voi leimata lapsia.

Perheiden köyhtyminen näkyy koulussa selvästi.

– Tilastojenkin mukaan lapsiperheiden köyhyys on lisääntynyt ja tämä näkyy myös koulussa, sillä koulu elää arjessa mukana, Salo toteaa.

Salon mukaan osa lapsista kertoo jopa suoraan karuistakin kotioloista.

– Lapset voivat kertoa opettajalleen uskomattoman avoimesti arjestaan kotona, esimerkiksi vanhempien humalahölmöilyistä. Toiset taas saattavat salata kotiongelmat.

– Opettaja keskustelee aina ensin lasten asioista ja ongelmista vanhempien kanssa, mutta jos huoli lapsesta jatkuu eikä tilanne korjaannu, voi opettaja joutua tekemään lain velvoittamana lastensuojeluilmoituksen, sanoo Salo.

Lue myös:

    Uusimmat