Jarmo Kekäläinen haukuttiin täysin lyttyyn – näistä syistä suomalaisen olisi parempi häipyä: "Tilanne tulee vain pahenemaan"

Columbuksen Jarmo Kekäläinen saa rajua kritiikkiä Pohjois-Amerikassa. Kohuvalmentajan palkannut suomalainen on kovassa paikassa. 

Columbus Blue Jacketsiin kesällä Kekäläisen toimesta palkattu Mike Babcock jätti seuran eilen. Hän ei lopulta ehtinyt toimimaan joukkueen peräsimessä edes leiritykseen asti. Babcock joutui alun perin huonoon valoon jo vuonna 2019, kun hän sai potkut Torontosta. Tuolloin kanadalaisen raportoitiin toimineen hirviömäisesti pelaajiaan kohtaan.

Kohu Columbus-pestin osalta alkoi viime viikolla, kun Spittin’ Chiclets -podcastissa kerrottiin huhuista, joiden mukaan Babcock olisi pyytänyt pelaajiaan näyttämään hänelle puhelimensa kuvagallerian kuvat, jotta konkariluotsi saisi käsityksen, minkälaisia ihmisiä he ovat. 

Seura julkaisi myöhemmin vastineen, jossa se asettui valmentajan toimintatapojen tueksi. NHL:n pelaajayhdistys käynnisti tapauksesta kuitenkin tutkinnan. Vyyhti päättyi sunnuntaina Babcockin eroon. 

Kokenut NHL-toimittaja Frank Seravalli nostaa Daily Faceoff -sivustolla tapauksen keskiöön joukkueen suomalaisen GM:n Kekäläisen. Managerin valinnat eivät tyydytä tipan tippaa. Erityisesti Babcockin erosta kertova tiedote on purettu Seravallin toimesta atomeiksi. 

– Jostain syystä Kekäläinen kiitti Babcockia "kovasta työstä", johon ilmeisesti kuului pelaajien puhelinten kamerarullien tarkastaminen, sekä "ammattitaidosta" työskennellessään joukkueen kanssa. Jos Babcockilla olisi yhtään ammattitaitoa, hän olisi edelleen töissä, Seravalli paahtaa.

Kymmenen vuoden ajan Columbuksessa työskennelleen Kekäläisen sanavalinnat – tai tarkemmin tiettyjen sanojen puute – kertovat Seravallin näkemyksen mukaan karua kieltä suomalaisen johtamiskyvyistä. 

– Babcock väitetysti kiusasi ja pelotteli Blue Jacketsin nuoria pelaajia ja Kekäläinen kiitti häntä. Ei tullut anteeksipyyntöä, ei tukea pelaajille, eikä edes Babcockin väitettyjen tekojen tuomitsemista, vahvasti muotoiltua lausuntoa, josta olisi käynyt selväksi, ettei tällaista sallita Columbuksessa. Se oli tiedote, josta puuttui johtajuus. 

Seravallin mielestä tämä päävalmentajapalkkaus oli rekrytointi, jossa suomalaisen olisi ollut pakko onnistua. Vuodesta 2013 eteenpäin Columbus on voittanut Kekäläisen komennossa yhden pudotuspelisarjan. Viime kaudella joukkue jäi NHL:n pohjamutiin. 

– Hän valitsi ylimielisyyttä pursuavan Babcockin, joka poistuu virheettömällä 0–0–0 -saldolla. Kekäläinen syöksi tärkeän noususesongin kaaokseen jo ennen kuin edes leiritys alkoi. 

Kokenut NHL-toimittaja ihmettelee suoraan, miksi Kekäläinen ei eroa täysin katastrofaalisen palkkausepisodin jälkeen. Mikäli työ Columbuksessa jatkuu, tulee se hänen mielestään tyrehdyttämään seuran elinvoimaa entisestään. 

– Kekäläisen jatkaminen välittää viestin, että hän olisi halunnut vaalia juuri sellaista ympäristöä, jota Babcock yritti luoda. Tilanne tulee vain pahenemaan. Jos Kekäläinen luuli, että pelaajien rekrytoiminen oli ennen vaikeaa, niin odottakaa vain, kun he lukevat hänen sunnuntaisen lausuntonsa rivien välistä, Seravalli päättää. 

Columbuksen päävalmentajan virkaa hoitaa nyt Pascal Vincent

Suomen aikaa maanantai-iltana Columbuksen omistajaporras julkaisi lausunnon, jossa se asettui joukkueen urheilujohdon tueksi. Muutoksia ei siis näillä näkymin ole luvassa enempää. 

Juttua täydennetty 18.9. klo 19:15: Lisätty maininta Columbuksen omistajien tiedotteesta.

Lue myös:

    Uusimmat