Liittyykö Tapaninvainion veriseen roskissurmaan lisää epäiltyjä? Poliisi tutkii parhaillaan: ”Tehdään kaikki toimenpiteet”

3:54
MTV paikalla: Tapaninvainion roskismurhasta epäillyt vangittiin käräjäoikeudessa – tämä tapauksesta tiedetään.

Helsingin käräjäoikeudessa vangittiin tänään 27-vuotias mies ja vuotta vanhempi nainen Tapaninvainion kaupunginosassa tapahtuneesta henkirikoksesta epäiltynä. Poliisi tutkii nyt, liittyykö tapaukseen muita henkilöitä.

Tapaninvainion pientaloalueella tehtiin viime lauantaina karu löytö. Rauhallisen kadun reunalla nököttävään mustaan jäteastiaan oli sullottu nelikymppisen miehen verinen ruumis.

Asia tuli viranomaisten tietoon, kun roskia viemässä ollut sivullinen huomasi jäteastiassa vereentyneen maton sekä muuta rojua ja tämän jälkeen pani merkille, että läheisen asunnon ovi oli auki ja paikalla oli runsaasti verta. Hän ilmoitti asiasta hätäkeskukseen.

Poliisi tiedotti henkirikosepäilystä MTV Uutisten uutisoinnin jälkeen tiistaina ja kertoi, että tapausta tutkitaan murhana. Teosta epäillyt 27-vuotias mies ja 28-vuotias nainen oli jo tuolloin otettu kiinni.

Epäillyt kirjautuivat hotelliin Kainuussa

Kiinniotot tapahtuivat lauantaina Suomussalmella. Epäillyt olivat MTV Uutisten tietojen mukaan kirjautuneet paikalliseen kylpylähotelli Kiannon Kuohuun. Hotellille on matkaa Helsingistä yli 650 kilometriä.

Kaksikko oli pantu merkille jo heti hotellin vastaanotossa, sillä heidän käytöksensä oli ollut ”hieman poikkeavaa”. He olivat esimerkiksi hapuilleet henkilötietoja hotellin vastaanotolle antaessaan. Tämä ei kuitenkaan ollut vielä johtanut toimenpiteisiin, sillä hotellilla ei lauantai-iltapäivänä ollut tietoa Helsingissä tapahtuneeksi epäillystä rikoksesta.

Tapahtumat lähtivät rullaamaan noin kaksi tuntia kaksikon saapumisen jälkeen, kun poliisi oli yhteydessä hotellille ja arveli, että siellä majoittui rikoksesta epäiltyjä. Poliisi oli tiettävästi päässyt epäiltyjen jäljille omilla tutkintamenetelmillään.

Virkavalta saapui paikalle pian tämän jälkeen ja parivaljakko otettiin kiinni, mies ja nainen kumpikin eri paikoista, mutta kumminkin hotellin läheisyydestä.

Nainen nyyhkytti oikeuden edessä

Kaksikko vangittiin tänään Helsingin käräjäoikeudessa murhasta todennäköisin syin epäiltynä. Epäillyn rikoksen tapahtuma-ajaksi todettiin viime perjantain ja lauantain välinen aika. Tarkempi tapahtuma-aika ajoittuu tiettävästi jonnekin perjantain ja lauantaiaamun välille, sillä kiinniotot tehtiin lauantaina iltapäivästä tai illalla.

MTV Uutiset oli paikalla käräjäoikeudessa, mutta varsinaiset vangitsemisistunnot käytiin suljettujen ovien takana. Näin toimittiin vangitsemista vaatineen poliisin esityksestä. Istunnon salaamista perusteltiin tutkinnallisilla syillä ja sillä, että poliisitutkinta on vasta alkuvaiheessa. 

Oikeuden puheenjohtaja myös kielsi tiedotusvälineitä kuvaamasta oikeussalissa.

Toimittajat päästettiin kuitenkin oikeussaliin hetkeksi ennen kummankin epäillyn vangitsemisistunnon alkua. Ensimmäisenä puitavana oli naista koskeva vangitsemisvaatimus.

Murhasta epäilty nainen istui ovien avautuessa jo valmiiksi istuntosalissa. Harmaaseen vankihaalariin pukeutunut nainen nyyhkytti ja peitteli suojamaskiin verhottuja kasvojaan. Hän nosti päätään vasta, kun kuuli, ettei medialla ollut mahdollisuutta ottaa huoneessa kuvia ollenkaan.

Naisen jälkeen käsiteltiin murhasta epäillyn miehen vangitsemisasia.

Toisin kuin nainen, miesepäilty tuotiin istuntosaliin sivuovesta vasta, kun media oli ensin päästetty sisään. Myös miehellä oli yllään haalari ja kasvoillaan suojamaski. Hän ei kuitenkaan yrittänyt peitellä kasvojaan naisen tavoin. Mies oli rauhallisen oloinen.

Miehellä on pitkä rikostausta. Hän on ollut aiemmin oikeudessa etenkin huumausainerikoksista.

"Poliisi ei voi uskoa, vaan poliisi tutkii"

Tapausta on julkisuudessa kommentoinut poliisin puolesta rikostarkastaja Jari Koski Helsingin poliisilaitokselta. Myös hän oli läsnä tämän aamun vangitsemisistunnoissa, joskin etäyhteyksien kautta.

Koski kertoo, että murhasta epäiltyä parivaljakkoa on tähän mennessä ennätetty jo kuulustella. Hän on kuitenkin vaitonainen keskustelujen sisällöstä, eikä ota kantaa esimerkiksi siihen, ovatko tekijät myöntäneet tai kiistäneet tekoja.

– En voi lausua mitään kuulustelujen sisällöstä, hän summaa.

Kosken mukaan poliisi pyrkii nyt esitutkinnassa selvittämään esimerkiksi sitä, liittyykö tapaukseen kahden epäillyn lisäksi muita henkilöitä.

Koski ei vastaa suoraan kysymykseen siitä, uskooko poliisi, että tapaukseen voisi liittyä muitakin.

– Poliisi ei voi uskoa, vaan poliisi tutkii.

– Yleisellä tasolla sanottakoot, että kaikissa jutuissa tehdään kaikki (tutkinta)toimenpiteet, jotka voidaan kuvitella. Ja yksi asia on tekijäpiirin selvittäminen.

Koski ei ota myöskään tarkemmin kantaa epäiltyjen henkilöiden ja uhrin välisiin suhteisiin. Julkisuudessa on esitetty tietoja, joiden mukaan uhri olisi ollut parisuhteessa epäillyn naisen kanssa.

– Se on meillekin vielä hieman epäselvää, millaiset suhteet näillä henkilöillä on ollut. Se kuitenkin tiedetään, että henkilöt kaikki tunsivat toisensa.

Pientaloalueen rauha järkkyi

Epäillyn murhan näyttämönä toimi Tapaninvainion rauhallisella ja tiiviihkösti rakennetulla pientaloalueella sijaitsevan paritalon puolikas. Uhri oli talon asukas.

Rikospaikalla aktiiviset tutkimukset näyttivät toistaiseksi päättyneen ennen tiistaiaamupäivää, MTV Uutisten vieraillessa paikalla.


Epäillystä murhasta muistuttivat enää surma-asunnon oveen kiinnitetty poliisin munalukko ja asunnon liepeillä sijaitseva verinen roskalaatikko. Naapurit ihmettelivätkin, ettei poliisi ollut pessyt ruumiin hävittämiseen käytettyä roska-astiaa viikonlopun aikana.

Poliisi kun oli tullut paikalle tutkimaan rikosta runsain voimin ja vielä vienyt astian mukanaan tarkempaan syyniin. Se oli kuitenkin sittemmin ilmestynyt paikalleen lähes samassa kunnossa kuin se oli lähtiessäänkin. Astian pohjalle jääneissä jätteissä näkyi vielä tiistaina selviä verijälkiä.

Eräs naapurustossa asuva nainen hämmästeli toimittajalle myös sitä, ettei surma-asunnosta ollut epäillyn henkirikoksen tapahtuma-aikaan kuulunut tai näkynyt ulospäin mitään poikkeavaa.

Naapurien mukaan poliisi oli aiemmin vieraillut asunnolla jotain kertoja. Tarkemmat syyt eivät olleet lähellä asuvien tiedossa. Henkirikoksen uhriksi joutunut asukas tai tämän seurassa olleet henkilöt eivät olleet aiheuttaneet naapurustossa varsinaista häiriötä, mutta surma-asunnossa oli naapureiden mukaan joskus juhlittu runsain tarjoiluin.

Yleisesti naapuruston asukkaiden puheista ja olemuksesta paistoi järkytys sekä hämmästys tapahtunutta kohtaan.

Rikostarkastaja Kosken mukaan poliisi palaa tapahtumapaikalle tarvittaessa. Oveen kiinnitetty munalukko kielii, että surma-asunto on eristetty ja valmis lisätutkimuksia varten, jos niitä tarvitaan.

Koski korostaa, että tutkinta on edelleen hyvin varhaisessa vaiheessa, ja että epäillystä rikoksesta on ennättänyt kulua vasta joitain päiviä.

– Tutkimme asiaa. Tarmokkaasti.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja