Liikuttava näyttely vanhusten lapsuuden valokuvista – jokainen on tarinan arvoinen

2:07

Tässä näyttelyssä jokainen valokuva on ihmisen elämän mittainen. Valokuvaaja Leena Louhivaara pyysi vanhuksia tuomaan rakkaimpia valokuviaan. Syntyi kaunis näyttely muistoista ja nykypäivästä.

Aikana jona kännykät ja läppärit täyttyvät nopeasti räpsityistä digikuvista, tässä Omakuva-näyttelyssä isot kuvat tuijottavat suoraan sieluun. Kuva lapsuudesta ja nykypäivästä sekä valokuvaaja Leena Louhivaaran ottama muotokuva. Ja se tarina jokaisesta ihmisestä.

Kuva herää arvokkaaseen eloon

– Enpä olisi arvannut, että  yhden vanhan kuvan äärellä riittää näin paljon muisteltavaa, ihmettelee 93-vuotias Mauno Turunen.

Hän toi näyttelyyn kuvan itsestään kotinsa peräkammarissa Varpaisjärvellä vuonna 1926 kolmen vuoden ikäisenä.

77-vuotiaan Marja Mosanderin muisto on otettu Helsingissä valokuvaamossa. Perhe istuu arvokkaasti pyhäpuvuissaan.

– Kyllähän se jännitti, mutta onneksi istun turvallisesti isän sylissä, naurahtaa Marja Mosander.

– Tässä näyttelyssä näkee, miten ihmiset ovat löytäneet hyviä puolia elämästään ja muistoistaan. Tämä on ollut todella ainutlaatuinen ja hieno projekti, hän iloitsee.

– On tärkeää, että me vanhukset näyttäydymme arvokkaina yksilöinä tämän näyttelyn myötä. Usein vanhukset nähdään yhtenä joukkona, harmaapäisenä massana. Vanhuus on arvokasta ja hienoa.

Tarina tarvitsee kuvan ja kuva tarinan

Leena Louhivaara on toteuttanut Omakuva-projektiaan aiemmin työyhteisöissä, mutta hänelle oli hyvin tärkeää päästä työskentelemään vanhusten kanssa. He kokoontuivat kuviensa äärelle, kertoivat tarinansa ja löysivät uusia tuttavuuksia.

– Valokuva sanoittaa tunteita eikä tarinoihin välttämättä pääse ilman kuvaa. Kuva on niin konkreetinen ja tosi. Se herättää tunnereaktion kertojassa itsessään ja sen kautta herää tunteita myös meissä muissa, kuvailee Louhivaara.

Ja valokuvaaja kertoo vielä yhden tarinan näyttelynsä sankareista. 

– 81-vuotias Toini Korolainen on ihana ihminen. Hän muisteli, kuinka opettaja ja pappi kannustivat häntä pikkutyttönä jatkamaan koulua, mutta isä tuumasi, että "ei oo rahhoo, kyllä se akaks kelepoo jollekkin".

Omakuva-näyttely on esillä viikon ajan Helsingissä Laterna Magica-galleriassa ja Kotikallion palvelukeskuksessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja