Liikkumista voidaan rajoittaa entisestään, jos koronatilanne pahenee – pääministeri Sanna Marin MTV:n Uutisextrassa: "Voi olla, että sekin hetki tulee"

11:23
Miten hallitus päätyi valmiuslain kannalle? Mitä pääministeri sanoo yli 10 henkilön häiden tai hautajaisten järjestämisestä? Katso koko haastattelu videolta!

Pääministeri Sanna Marin (sd.) pitää mahdollisena, että liikkumista esimerkiksi Uudenmaan maakuntarajan yli joudutaan korona-epidemian takia rajoittamaan. Marin totesi MTV:n Uutisextrassa, että toistaiseksi uusiin rajoituksiin ei ole tarvetta, mutta hallitus on niihin valmis,  jos tautitilanne pahenee.

Pääministeri Sanna Marininin mukaan hallitus pyrkii hidastamaan korona-viruksen leviämistä niin, että kaikki sairastuneet voidaan hoitaa.

Siksi hallitus on jo muun muassa kieltänyt yli 10 hengen julkiset kokoontumiset. Uusiakin kieltoja voi vielä tulla, kuten rajoituksia maakunnasta toiseen liikkumiseen.

– Valmiuslain 118. pykälä antaisi meille välineen siihen, että esimerkiksi juuri maakunnasta toiseen liikkumista voitaisiin rajoittaa. Vielä tähän ei ole ollut tarpeen mennä, mutta voi olla että sekin hetki tulee ja silloin tämäkin päätös joudutaan tekemään, kertoi Marin.

Eniten tautitapauksia on Uudellamaalla, joten se olisi mahdollisesti ensimmäisenä kulkurajoitusten kohteena.

– Tällä hetkellä tautia esiintyy eniten nimenomaisesti Uudellamaalla. Meillä on myös maakuntia, joissa tautia ei esiinny juuri lainkaan eli tilanne eri puolilla Suomea on erilainen, totesi Marin.

Talous hyytyy ja hallitusohjelma happanee

Korona-viruksen leviämisen hidastamiseksi määrätyt ohjeet ja kiellot iskevät lujaa Suomen talouteen.

Yhä synkkenevä taloustilanne vie pohjan myös hallituksen ohjelmalta.  Työpaikkojen lisäämisen sijaan hallituksella voi olla vaikeuksia säilyttää edes nykyiset työpaikat.

– On aivan selvää, että tämä tilanne on aivan erilainen kuin se oli vielä kaksi viikkoa sitten, totesi Marin.

Kysymykseen jo tehtyjen päätösten ja menonlisäysten mahdollisesta peruuttamisesta pääministeri ei ottanut kantaa.

– En lähde ennakoimaan. Uskon, että hallitus tulee tämän keskustelun vakavasti käymään myöhemmin,  vastasi Marin. 

Hallitus joutuu arvioimaan tylyjen talouslukujen vaikutuksia viimeistään huhtikuun kehysriihessä. Samalla hallitus voi pohtia hallitusohjelmansa muuttamista ajan tasalle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja