Liikevaihto romahtanut lähes täysin – kahvilaketjun toimitusjohtajalta tiukka viesti päättäjille ja vuokranantajille: "Tarvitsemme aitoa tukea, yrityksissä on kassavarat loppu"

7:27
Espresso Housen toimitusjohtajalta kova viesti vuokranantajien suuntaan poikkeustilanteen aikana: "Tarvitsemme aitoa tukea, yrityksissä on kassavarat loppu"

Koronavirusepidemia on jo parin viime viikon aikana iskenyt rajusti kahvila- ja ravintola-alan yrittäjiin. Kahvilaketju Espresso Housen toimitusjohtaja Anssi Thureson kertoo, että yli puolet ketjun kahviloista on nyt suljettu.

Miten kahvilaketju on sopeuttanut toimiaan koroanvirukseen? Miten rajoitustoimiin suhtaudutaan haarakonttorissa Ruotsissa? Katso koko keskustelu Viiden jälkeen -ohjelmassa yllä olevalta videolta.

Thuresonin mukaan heidän liikevaihtonsa on yksittäisissä kahviloissa pudonnut jopa lähes 90 prosenttia viime viikkoina.

Espresso Housella on Suomessa 55 kahvilaa, joista 29, eli yli puolet, on nyt väliaikaisesti suljettuna.

Ketju toimii myös Ruotsissa, jossa liikevaihto ei ole romahtanut yhtä jyrkästi. Tunnelma on kuitenkin sielläkin synkkä, Thureson kertoo. Hänen mukaansa ensisijaista on nyt työntekijöiden ja asiakkaiden terveys, sekä työpaikkojen turvaaminen.

– Vielä hetki sitten oli epätodellinen olo, ja nyt olemme suunnanneet energiamme siihen, että työntekijät saavat pitää työpaikkansa.

Kahvilaketjulla työntekijöitä on noin 700, joista osa on jouduttu väliaikaisesti lomauttamaan tai muuten siirtämään tehtävistään syrjään. Hänen mukaansa työntekijöiltä on löytynyt ymmärrystä hankalaan tilanteeseen.

Yllättäviä ystävyyksiä kriisin keskellä

Thuresonin mukaan poikkeuksellinen tilanne on tuonut esiin myös poikkeuksellisia kumppanuuksia.

– Nyt tässä tilanteessa verivihollisiemme arjessa, eli meidän kilpailijamme kanssa, olemme sparranneet ja vaihtaneet ideoita, mitä tässä nyt voisi tehdä. Se on ollut hieno huomata, Thureson sanoo.

Vaikka kahviloiden ja ravintoloiden asiakasmäärä on romahtanut, liiketilojen vuokra juoksee. Tänään eläkeyhtiö Ilmarinen ilmoitti, ettei se peri vuokraa omistamistaan yritystiloista helpottaakseen kriisin keskellä painiskelevien yrittäjien tilannetta. Thuresonin mukaan he ottivat omiin vuokranantajiin heti yhteyttä kriisin alkaessa, mutta selvyyttä tulevaan ei ole vielä saatu.

– Kyllä niitä vastauksia on ollut vaikea saada. Hekin varmasti miettivät, mitä tämä laki tarkoittaa. Ja toivon sitä, että tämän Ilmarisen ensiaskelien jälkeen muut seuraavat perässä.

Thureson toivoo samankaltaista kädenojennusta vuokranantajilta, mutta ei näe sen pelkästään olevan riittävä. Hänen lisäkseen useat muut yrittäjät ovat sanoneet, että nykyiset tukitoimet vain siirtävät ongelmaa myöhemmäksi.

– En usko, että vuokrien siirto pidemmälle tulee riittämään. Me tarvitsemme aitoa tukea, yrityksissä on kassavarat loppu.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja