Liiketunnistin osoittaa rottien liikkeet tunnin tarkkuudella – viikonloppuisin vilkastuneelle liikehdinnälle löytyi valitettavan yleinen syy

Rottahavainnot lisääntyneet Suomessa – Jyväskylässä loukutettu satoja rottia vuoden aikana 4:23
Katso myös video: MTV Uutiset Live kertoi Suomen rottatilanteesta ja kävi seuraamassa jyrsijätarkastusta Jyväskylässä lokakuussa.

MTV Uutiset kertoi Suomen kaupunkien rottatilanteesta aiemmin lokakuussa. Vastausten perusteella rottahavainnot olivat moninkertaistuneet esimerkiksi Jyväskylässä ja Tampereella. Esimerkki Itä-Helsingistä paljastaa yleisimmät syyt rottatilanteen pahenemiseen.

Tilastot perustuvat tuholaistorjuntayritys Anticimexin infrapunatunnistimella (PIR) keräämiin tietoihin. Esimerkkikohteen tiedot ovat itähelsinkiläisestä, keskisuuresta taloyhtiöstä. 

Yhtiö sisältää neljä asuintaloa, laajan piha-alueen ja puistomaista luontoa. 

– Alueellisesti taloyhtiö osuu aika keskelle laajempaa jyrsijäongelmaa, kertoo Anticimexin Smart-kehityspäällikkö Jammu Rantanen MTV Uutisille.

Päiväkohtaiset rottien saalismäärät kesä-lokakuussa 2021. Lähde: Anticimex.

Kohteen data on kerätty kesä-lokakuun 2021 aikana. Rotat ovat olleet aktiivisimmillaan loppukesästä alkusyksyyn. 

Suurin aktiivinen pyydykseen käymisaika on ollut lauantaipäivällä ja sunnuntaiaamuna. 

Keskimääräiset kellonajat, jolloin rottia on jäänyt ansoihin. Lähde: Anticimex. 

– Tämän tiedon avulla ja asukashaastatteluja tekemällä selvisi, että kohteessa ruokittiin lintuja, ja etenkin viikonloppuisin oli rotille saatavilla ravintoa, joka ajoi niitä aktiivisemmin liikkeelle, Rantanen sanoo. 

Ajanjaksolla pyydystettiin yhteensä 99 rottaa, joista 56 yksilöä viemäreistä. 

– Tarkastelemalla pyydystävien asemien sijainteja olemme todenneet, että alueella on useampi pesue, eikä rottamäärä ole vain yksi yhdyskunta, Rantanen kertoo. 

– Lisäksi eri pyydystysmenetelmiä verratessa on todettu, että erilaiset sääilmiöt ajavat rottia taloyhtiön eri alueille ja viemäreihin ja sieltä pois.

Pelkästään Helsingissä tehty yli 160 havaintoa

MTV Uutiset kertoi Suomen kaupunkien rottatilanteesta aiemmin lokakuussa. Vastausten perusteella rottahavainnot olivat moninkertaistuneet esimerkiksi Jyväskylässä ja Tampereella.

Ympäristöviranomaisten mukaan erityisesti helppo ravinto taloyhtiöiden jätekatoksissa ja lintujen ulkoruokintapaikoilla ajaa rottia lähemmäksi ihmisasutusta. 

Helsingissä kaupungin ympäristöpalveluille rotista tulleita yhteydenottoja oli kirjattu 164 kappaletta lokakuuhun 2021 mennessä.

Lukuun ei ole laskettu esimerkiksi yleisten alueiden puistovastaavien saamia ilmoituksia. 

Lue myös:

    Uusimmat