Mainos

Liikenne- ja viestintäministeriö valmis hyväksymään kohdennetun sotilastiedustelun verkossa

Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) ja puolustusministeriö (PLM) näyttävät löytäneen toisensa sotilastiedustelun valtuuksien lisäämisessä.

Vielä alkuvuodesta ministeriöt olivat jyrkän erimielisiä siitä, millaisia valtuuksia Puolustusvoimille voi ja pitää verkkotiedusteluun antaa. Nyt LVM katsoo, ettei ulkomaisten sotilaskohteiden verkkotiedustelu ole perustuslain vastaista.  

Mahdollinen perustuslakiongelma liittyisi siihen, vaarantaako tiedustelu kansalaisten viestinnän suojan eli pystytäänkö se kohdentamaan riittävän tarkasti vain vieraiden valtojen toimintaan. Verkkotiedustelu koostuu kahdesta osasta: ulkomailla sijaitsevien tietojärjestelmien ja rajat ylittävän tietoliikenteen seuraamisesta. Kiistely liittyi nimenomaan jälkimmäiseen. Suuri osa suomalaistenkin tietoliikenteestä kiertää nykyään ulkomaiden kautta, koska monet palvelut ovat ulkomaisia.  

Hallitus päätti torstaina aloittaa tiedustelulainsäädännön valmistelun erikseen sekä sotilastiedustelun että Suojelupoliisin tarpeisiin. Lisäksi hankkeiden perustuslaillisuutta arvioidaan oikeusministeriön johdolla.

LVM: Jatkokeskustelut auttoivat

Kansliapäällikkö Harri Pursiainen sanoi sunnuntaina STT:lle olevansa sotilastiedustelusta samaa mieltä puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) kanssa. Jos perustuslakia pitäisi muuttaa, aikaa kuluisi todennäköisesti yli seuraavien vaalien.  

– Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että sotaväen tarpeet ovat perusteltuja. Aikataulu on huolestuttavan pitkään vievä, jos viisi vuotta joudutaan odottamaan, Pursiainen sanoi.  

– Varmasti löytyy joku perustuslakioppinut, joka kiistää senkin. Mutta myös meillä on se näkemys, että esimerkiksi ulkomaiset sotilaskohteet eivät nauti Suomen perustuslain suojaa, sanoi Pursiainen.   

Pursiaisen mukaan LVM:n virkamiesten kanta on ollut koko ajan sama. Viime talvena LVM jätti kuitenkin tiedustelulaista laadittuun työryhmämietintöön eriävän mielipiteensä, jossa sekä Puolustusvoimien että Suojelupoliisin tietoliikennetiedusteluvaltuudet tyrmättiin.  

Johtaja Olli-Pekka Rantala LVM:stä kertoo, että vasta kevään jatkokeskusteluissa Puolustusvoimien kanssa tuli esiin tietoja, joiden pohjalta perusoikeudet turvaava malli voi löytyä.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja