Mainos

Vihreät kriittisimpänä perustuslain muuttamisesta – kysymys viestin suojasta nettitiedustelussa

Vihreät suhtautuu toistaiseksi lausuntonsa antaneista puolueista kriittisimmin tiedustelulainsäädäntöön liittyvään perustuslain muuttamiseen.

Luottamuksellisen viestin suojan rajaamisen välttämättömyyttä ei ole vihreiden mukaan pystytty perustelemaan, joten ilman lisäselvityksiä puolue ei kannata perustuslain muuttamista.

Myös opposition kannat ovat tärkeitä, sillä nykyinen enemmistöhallitus ei pysty yksin perustuslakia muuttamaan. Suurin oppositiopuolue SDP ei ollut vielä perjantaina jättänyt lausuntoaan.

Perustuslain muuttaminen vaatii kahden eduskunnan hyväksymisen. Tällöin perustuslain muuttaminen vaatii kahden kolmasosan enemmistön ja seuraava vuonna 2019 aloittava eduskunta voisi tehdä muutoksen.

Perustuslakia voidaan muuttaa myös kiireellisenä yhden vaalikauden aikana, jos viisi kuudesosaa eduskunnasta sitä kannattaa. Oikeusministeriön työryhmä ei kuitenkaan esittänyt kiireellistä säätämisjärjestystä.


Lausuntokierrokselle lisäaikaa

Vasemmistoliitto hyväksyy osittain luottamuksellisen viestin suojan rajoittamisen, kun perusteluna käytetään vakavaa uhkaa kansalliselle turvallisuudelle. Puolueen mukaan esityksen perusteluissa vakavan kansallisen uhan piiriä on kuitenkin laajennettu ongelmallisella tavalla. 

– Erityisen epäselväksi esityksen yksityiskohtaisissa perusteluissa jää se, mitä "laajamittaisella Suomeen kohdistuvalla maahantulon ohjaamisella" tarkoitetaan ja miten sillä perusteltaisiin luottamuksellisen viestin suojan rajoittaminen, vasemmistoliiton lausunnossa todetaan.

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit pääosin kannattavat perustuslain muutosta.

Perustuslain muuttamista koskevan lausuntokierroksen piti päättyä perjantaina, mutta sille on myönnetty lisäaikaa. Muut puolueet eivät olleet jättäneet lausuntoaan perjantaihin mennessä.

1:54

Lupa tiedusteluun uhkien ennaltaetsinnäksi

Perustuslain muuttaminen liittyy valmisteilla olevaan lakiin sotilas- ja siviilitiedustelusta. Suojelupoliisi olisi saamassa oikeudet tiedusteluun, eli se voisi etsiä uhkia ennen kuin varsinaista rikosta edes valmistellaan. Tätä oikeutta on perusteltu etenkin terroriuhkien estämisellä.

Sotilastiedustelua on tehty tähän asti ilman erillistä tiedustelulakia. Sotilastiedustelulla ei ole nykyään lupaa kerätä mitään tiedustelutietoa nettiliikenteestä tai tietojärjestelmistä, jotka ovat nousseet tärkeiksi tiedustelukohteiksi perinteisen radioliikenteen vähentyessä.

Siviili- ja sotilastiedustelua koskevat lainsäädäntöhankkeet pyritään toteuttamaan samassa aikataulussa. Tiedustelulainsäädäntöä valmistelevien työryhmien määräaikoja on aiemmin jatkettu helmikuun loppuun. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja