Mainos

Liikenne- ja viestintäministeri Marin keskeyttää Etelä-Suomen taajamajunaliikenteen kilpailutuksen valmistelun

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) keskeyttää Etelä-Suomen taajamajunaliikenteen kilpailutuksen valmistelun. Asiasta kertoo liikenne- ja viestintäministeriö.

Keskeytyksen taustalla on esimerkiksi Helsingin seudun liikenteen (HSL) selvitys Järvenpään liittämisestä HSL:n toimivalta-alueeseen. Liitoksen myötä kilpailutettava kokonaisuus ja sen lipputulot muuttuisivat merkittävästi.

Myöskään kilpailutuksen edellyttämiä yhtiöjärjestelyjä ei ole tehty, ministeriö katsoo. Yhtiöjärjestelyt koskevat Etelä-Suomen taajamajunaliikenteessä käytettävien VR:n junakaluston ja asemakiinteistöjen eriyttämistä.

– Valmistelun aikana on käynyt ilmeiseksi, ettei kilpailutuksessa voida edetä suunnitellusti, ministeriö sanoo tiedotteessa.

Eriyttämistä varten liikenneministeriön alaisuuteen perustettiin kalusto- ja kiinteistöyhtiöt, joihin oli määrä siirtää Etelä-Suomen taajamajunaliikenteessä käytettävät VR:n junat ja varikkorakennukset.

Kilpailutetun junaliikenteen oli määrä aloittaa juuri Etelä-Suomen taajamajunaliikenteestä. Tarkoituksena oli, että kilpailutettu liikenne alkaisi Etelä-Suomen raiteilla kesällä 2022.

VR:llä on yksinoikeus Suomen henkilöjunaliikenteessä vuoden 2024 loppuun. Yksinoikeus ei koske HSL:n lähiliikennettä.

HSL:n kilpailutus on parhaillaan käynnissä, ja liikennöitsijä varmistuu todennäköisesti keväällä 2020, ministeriö sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja